Konačno dobre vijesti
304

Jeftinije školovanje za najbolje studente Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Piše: Mirza Abaz
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na posljednjoj sjednici Vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu usvojeno je da se redovni samofinansirajući studenti oslobađaju plaćanja školarine pod uvjetima da su položili sve ispite iz prethodne studijske godine i ostvarili najmanju prosječnu ocjenu od 8,00.

Osim osamdesetak studenata čije se školovanje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu svake godine finansira iz javnih sredstava, postoji skoro isti broj studenata koji su primorani na godišnjem nivou izdvajati čak 6.000 KM kako bi sami finansirali svoje školovanje. Nakon godina povećavanja cijena školarina na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, samofinansirajući studenti konačno su dočekali i pozitivne vijesti.

Studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili prosječnu ocjenu od 8,00 do 8,49 oslobođaju se 25 posto troškova školarine za jednu studijsku godinu, oni koji su ostvarili prosjek od 8,50 do 8,99 oslobađaju se 50 posto, od 9,00 do 9,49 oslobađaju se 75 posto i potpuno su oslobođeni plaćanja oni studenti koji su ostvarili prosjek iznad 9,50.

Podsjećamo da je odlukom iz 2012. godine cijena studiranja za samofinansirajuće studente podignuta s 3.000 KM na 6.000 KM na godišnjem nivou te je ovo prvi put u skorije vrijeme da je rukovodstvo Medicinskog fakulteta prepoznalo i usvojilo zahtjeve da se studenti koji ostvaruju dobre rezultate oslobode barem dijela troškova školarine, a oni najbolji bivaju oslobođeni plaćanja školarine u potpunosti.

Pogodnosti za najbolje

"Studenti koji se finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo imaju pravo zadržati ovaj status sve dok dva puta ne obnove godinu. Ako se to desi, gube pravo finansiranja iz javnih sredstava i po automatizmu se otvara slobodno mjesto za one studente koji su do tog trenutka samostalno plaćali svoje školovanje. Dakle, mi u tom slučaju najboljeg samofinansirajućeg studenta prebacujemo na redovan studij čije finansiranje snosi osnivač Univerziteta u Sarajevu i to je direktno proizašlo iz Člana 164. Zakona o visokom obrazovanju KS", govori dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Semra Čavaljuga te nastavlja:

"Stav 7. iz Člana 164. prethodno navedenog zakona nalaže da fakulteti, ukoliko se pojavi slobodno mjesto, najboljim samofinansirajućim studentima omoguće plaćanje školovanja iz javnih sredstava, ako za takvo što ima dovoljno sredstava. To sve donedavno nije bila praksa na Medicinskom fakultetu zbog nedostatka novca. Ipak, od prošle akademske godine počele su se nazirati pozitivne promjene kada je riječ o poboljšanju studentskog statusa, a jučer smo dobre vijesti i ozvaničili. Također, važno je istaći da je nadležnost za donošenje ovakve odluke isključivo na organizacionoj jedinici pa je bitno kazati kako je uprava našeg fakulteta preusmjerila jedan dio fakultetskih primanja na plaćanje školarina najboljim budućim ljekarima."

Također, dekanesa Čavaljuga naglašava da masovni odlazak mladih medicinskih radnika iz BiH i povećanje broja biomedicinskih privatnih fakulteta nisu razlozi za donošenje ovakve odluke. Ona ističe da su medicinski radnici uvijek odlazili u razvijenije zemlje kako bi nešto više postigli, čak i prije 30 godina. Prof. dr. Semra Čavaljuga naglašava da je iz godine u godinu i sve veći broj mladih ljudi koji pristupaju prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu.

Dugogodišnji napori studenata urodili plodom

"Usvojena odluka rezultat je dugogodišnjeg napora studenata i studentskih predstavnika Medicinskog fakulteta. Mi smo veoma zahvalni trenutnom menadžmentu koji je prepoznao naše probleme i koji je konačno donio usaglašen stav kada je riječ o visokim cijenama školarine. Moramo staviti ruku na srce i priznati da novi menadžment vidno radi na poboljšanju kvaliteta studija, provedena je reforma nastavnih planova i programa tako da dosadašnji rad uprave dobija pozitivnu ocjenu za svoj rad", ističe sekretar Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Amer Tahirović.

Tahirović ističe kako ne može dati odgovor na pitanje zašto su prethodne uprave Medicinskog fakulteta povećavale cijene školarina iako su fakultetski prihodi bili gotovo jednaki današnjim. Naglašava da su studenti pisali žalbe upravi fakulteta i u prethodnim sazivima, ali da se tek uprava na čelu s prof. dr. Čavaljugom konkretno očitovala o ovom problemu.

"Budite sigurni da nije mali broj onih studenata koji su postigli prosjek veći od 8,00. Ne bih baratao aproksimacijama, ali znajte da je popriličan broj onih studenata koji će osjetiti beneficije jučer ozvaničene odluke. Mislim da ovo nije 'šarena laža' i smatram kako uprava nije ponudila neki nerealan prosjek kako bi što manji broj studenata bio uključen u ovo sve. Isto tako, ponuđeno je više opcija za različite prosječne ocjene i smatram kako u svakoj od ovih kategorija ima dovoljan broj studenata koji će biti zadovoljni", zaključuje Tahirović.

Prema informacijama koje smo dobili iz studentske službe Medicinskog fakulteta, zaključno s današnjim danom zaprimljeno je 28 molbi kroz koje studenti nastoje iskoristiti pogodnosti ozvaničene na jučerašnjoj sjednici Vijeća. Od 28 molbi njih 11 se odnosi na umanjenje školarine za 25 posto, 12 se odnosi na umanjenje za 50 posto i postoji pet studenata koji su oslobođeni plaćanja 75 posto od ukupne cijene školarine. Bitno je istaći da su još uvijek u toku ispitni rokovi na Medicinskom fakultetu i da još uvijek formalno traje upis studenata u narednu godinu studija.

Osim visoke cijene školarine na Medicinskom fakultetu koja iznosi 6.000 KM, studiranje je jedino skuplje na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu koje iznosi čak 7.000 KM. Pokušali smo stupiti u kontakt sa Stomatološkim fakultetom i pitati postoje li naznake finansijskih pogodnosti za njihove samofinansirajuće studente, ali su nam rekli kako najprije u pisanoj formi moramo dostaviti upit i tek nakon toga sačekati odgovor.