BiH
7

Jednogodišnja istraga bez rezultata: Policija još traga za ubicom Joze Kafadara

Piše: E. F.
Policija u selu Šušanj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Policija u selu Šušanj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je prošlo više od godinu dana od likvidacije Joze Kafadara (69), poznatog privrednika i vlasnika kompanije Ovnak iz Viteza, policija još uvijek nije identifikovala niti pronašla njegovog ubicu.

Potvrdđeno je ovo za Klix.ba i u zeničkoj policiji. Kako su nam kazali, ovaj slučaj je preuzela Federalna uprava policije.

"Novih informacija o ubistvu nemamo", kazali su nam u Odjelu za odnose sa javnošću MUP-a ZDK.

Kafadar je ubijen 27. maja prošle godine na porodičnom imanju u selu Šušanj kod Zenice. Obdukcijom je utvrđeno da je Kafadar ubijen sa četiri hica iz automatske puške. Jednim metkom je pogođen u predjelu stomaka, nakon čega su uslijedila tri hica u predjelu leđa.

Mještani su nakon ubistva pričali kako se čulo, prije nego je ubijen, kako Kafadar nekome govori: "Nemoj me ubiti, molim te".

Nakon ovog ubistva u istragu se uključila i Federalna uprava policije. Direktor FUP-a Dragan Lukač za Klix.ba je ranije kazao da će istražitelji FUP-a tokom istrage nastojati otkriti počinitelja i utvrditi sve detalje slučaja, uključujući i motiv počinjenog zločina.

Međutim, mjeseci su prolazili, a istraga nije davala rezultate. Tako je i Udruga poslodavaca Vitez nudila nagradu od 50.000 KM za informaciju koja će rezultirati ili doprinijeti razrješenju ovog teškog krivičnog djela.

No, ni to nije pomoglo.