Ekološka neosviještenost
331

Jedno pravi drugo kvari: Bager u Sarajevu beton sa urušenog mosta istresa u rijeku

Autor: Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Počela je popravka urušenog mosta u naselju Halilovići u Sarajevu na koju građani čekaju već nekoliko mjeseci. Međutim, uslijedila su nova razočarenja jer radnici beton i šutu s mosta bagerom istresaju u rijeku.

Nakon brojnih kritika o probijanju roka za izvođenje radova na sanaciji mosta, za koje je angažovana firma Euro-Asfalt d.o.o. iz Sarajeva, mještani nam javljaju kako su zahvalni jer je sanacija konačno počela, ali su u nevjerici zbog načina izviođenja radova.

Kako smo zatekli na mjestu događaja, građevinci s bagerom komade betona i šutu s mosta istresaju u rijeku Miljacku koja protiče ispod mosta, umjesto da ovaj otpad odvoze na za to predviđena odlagališta građevinskog materijala.

Pored toga, gradilište nije obilježeno niti zatvoreno, a mještanin slobodno pretrčavaju most i pored velike opasnosti od njegovog potpunog urušavanja. Podsjećamo, ovaj most dugo je bio otvoren i za saobraćaj i pored velike opasnosti.

Inače, nadzor nad radovima trebao je vršiti Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, ali govore nam kako su zbog neslaganja s projektom odbili zahtjev za vršenjem nadzora.

Glavni investitori projekta su Direkcija za puteve KS i Ministarstvo saobraćaja KS.

Obnova mosta bila je najavljena još u januaru. Iz resornog ministarstva prije nekoliko dana saopćili su radove sprečavali loši vremenski uslovi.

"U posljednjih mjesec dana bili smo svjedoci velike količine padavina i poplava na širem području naše zemlje a naročito u Kantonu Sarajevo. Vodeći se iskustvom urušavanja skele i mosta preko rijeke Željeznice na području općine Ilidža Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je u cilju preventivnog djelovanja dala upute izvođaču radova da obustavi sanaciju mosta do poboljšanja vremenskih prilika kao i smanjenja vodostaja rijeke Miljacke. Poboljšanjem vremenskih prilika 11. juna 2019. godine te smanjenjem vodostaja rijeke Miljacke stekli su se uslovi za siguran nastavak radova kada je i izvođač ponovo ispostavio gradilište i nastavio sa radovima", saopćili su iz Ministarstva saobraćaja KS.

Rok za izvođenje radova izvođaču je produžen za period koliko je trajala obustava radova.