Ne nazire se kraj igrama
44

Jedni imaju pečat, a drugi većinu: Banovićka borba za vlast u kojoj pesnicama učestvuju i građani

A. K.
Nemile scene u Banovićima: Koristile su se i pesnice (Foto: A. K./Klix.ba)
Nemile scene u Banovićima: Koristile su se i pesnice (Foto: A. K./Klix.ba)
Građani Banovća trenutno se nalaze u specfičnoj situaciju u kojoj imaju dva rukovodstva Općinskog vijeća, a oba tvrde da sve odluke provode u skladu sa propisima. Konfuznoj borbi za vlast se ne nazire kraj, a u nju je involvirana i grupa građana koje nije prezala ni od upotrebe pesnica.

U Banovićima su trenutno zastupljena dva suprotstavljena politička tabora. Razlika između onog koji predvodi Stranka demokratske akcije (SDA) je u tome što oni imaju u svojim rukama službeni pečat, dok je većina od 14 vijećnika na strani Pokreta demokratske akcije (PDA) koji u ovom trenutku odluke koje donose ne mogu ovjeriti i proglasiti važećim.

Ukoliko danas dođete u Banoviće i upitate sasvim obične građane o političkoj situaciji, svi će vam zasigurno reći da je ona prilično konfuzna te da se krajnji ishod još uvijek ne zna. Sve se zakomplikovalo prije nešto više od mjesec dana kada je formirana nova većina sa željom da smijeni aktuelnog SDA-ovog načelnika Begu Gutića.

Novu većinu okupio je PDA, a koji je, sjetit ćemo se, nastao nakon žestokih unutarstranačkih sukoba u SDA. Dovoljan broj glasova sa jednim iz NiP-a osigurali su uz dva člana SDA, koji su nakon odmetanja isključeni iz stranke.

Borba za pečat

Danas djeluju nezavisno, donoseći skupa odluke sa ostalim članovima vijeća. Međutim, nijednu odluku nisu mogli ovjeriti jer je pečat u rukama rukovodstva vijeća koji je naslonjen na SDA, odnosno načelnika Begu Gutića.

Inače, totalni haos je nastao u trenutku kada nova većina, nezadovoljna načinom zakazivanja sjednice od rukovodstva naslonjenog na SDA, donosi odluku o održavanju svoje sjednice.

Tada smjenjuju rukovodstvo, imenujući novo. Međutim, zvanično staro rukovodstvo i dalje je na funkciji jer odluke većine nisu mogle stupiti na snagu. Ključ je u pečatu, a koji se nalazi u njihovim rukama.

U pokušaju dolaska do pečata, ali i preuzimanja rukovodećih funkcija, članovi nove većine prije sedam dana su pokušali ući u zgradu u kojoj se pored Općine nalaze i prostorije službe Općinskog vijeća.

Međutim, u tome nisu uspjeli, a cjelokupan događaj obilježili su fizički sukobi između građana, odnosno pristalica SDA i Gutića, policije i članova nove većine.

Grupacija oko PDA nije posustajala u svojoj borbi te su nakon toga zakazali novu sjednicu vijeća na kojoj su pored odluke o odgađanju referenduma zakazali novi za 3. septembar. Uz su otišli korak dalje te su donijeli i odluku o smanjenju cijena komunalnih usluga. Bez ovjere pečatom, ni ova odluka nije na snazi.

"Referendum smo morali prolongirati zbog svih blokada. Od samog početka mi imamo opstrukcije općinskog načelnika u cilju provođenja referenduma, gdje se pokušava doći do toga da on ne bude održan u ovoj godini. Ukoliko bi se to desilo, on bi ostao na mjestu načelnika i tokom 2024. jer znamo da zakonski u izbornoj godini referendum ne može biti provođen", kazao je ranije za Klix.ba Sifet Ikanović iz PDA, kojeg je nova većina imenovala za predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Nijedna strana ne popušta

Nijedna strana ne popušta u konfuznoj situaciji, a u danu kada se održavala sjednica vijeća sazvana od nove većine, Komisija za statut i propise održala je redovnu sjednicu.

Između ostalog je navedeno da prvobitna sjednica koju je održala većina i na kojoj se razmatrao i usvajao opoziv načelnika Gutića, sadrži formalne nedostatke, dok je ona koju je za 11. august ove godine sazvao predsjedavajući Rober Lapčević u skladu sa Statutom Općine Banovići i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Banovići.

"Podnosioci inicijative, 14 vijećnika uprkos pismenom upozorenju od predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići Roberta Lapčevića, na nezakonitosti u postupanju, kao i na počinjenje niza krivičnih djela nastavila je sa grubim kršenjem zakonskih propisa te pokušala izvršiti nasilan ulazak u prostorije Općine Banovići, prekoračivši svoja prava i ovlaštenja propisana članom 24. Statuta Općine Banovići, kao i člana 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Banovići i prekršivši član 14. Uputstva o kućnom redu Općine Banovići koji reguliše pitanje ulaska i izlaska u prostor Općine", navodi se u dokumentu Komisije za statut i propise.

Nadalje su se osvrnuli i na minulu održanu sjednicu, navodeći da su podnosioci inicijative, odnosno 14 vijećnika, ponovo na nezakonit način sazvala sjednicu Općinskog vijeća Banovići.

"Vijećnik Sifet Ikanović se lažno predstavlja kao predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići te stoga sva korespodencija koju je potpisivao kao predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići bez pečata sa CIK-om, Federalnim ministarstvom pravde, Tužilaštvom, MUP-om TK i ostalim državnim organima je nezakonita i ne može proizvoditi pravno dejstvo", ističu iz Komisije za statut i propise.

S druge strane, Kolegij Općinskog vijeća Banovići usvojio je prijedlog dnevnog reda 30. redovne sjednice vijeća, na kojem se nalaze dvije tačke.

"Sjednica je ranije zakazana za 11. august i na njoj je bilo planirano razmatranje prijedloga 14 vijećnika u Općinskom vijeću Banovići za sazivanje vanredne sjednice vijeća, na kojoj bi se raspravljalo o inicijativi za pokretanje opoziva općinskog načelnika. Uz ovu tačku kolegij je dao prijedlog da se na istoj sjednici razmatra i izvještaj o radu stalnih radnih tijela – komisija Općinskog vijeća, za period 9-11 2023. godine, koji se po redovnom programu rada Vijeća treba razmatrati u mjesecu augustu", napisano je u inoformaciji.

Trideseta redovna sjednica Općinskog vijeća Banovići zakazana je za petak, 11. augusta 2023. godine, a planirano je da se održi u multimedijalnoj sali BKC-a sa početkom u 16 sati.