8. mart i poruke
38

Jednaka prava, a ne cvijeće: Danas je Međunarodni dan žena, ima li povoda za slavlje?

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osmog dana u martu svake godine se obilježava Međunarodni dan žena. U prvom planu su, tradicionalno, buketi, čokolade, pokloni i, eventualno, slobodan dan. Uprkos srčanoj borbi mnogih žena diljem svijeta, mnogi još uvijek ne znaju povod slavlja.

Ovaj je praznik, nažalost, komercijalizovan i nerijetko se u prvi plan stavljaju pogrešne stvari. Uvjerenja su izokrenuta, te mnogi vjeruju da na današnji datum trebaju počastiti supruge, sestre, majke i prijateljice i jednostavno im pokazati ljubav.

No, važno se sjetiti početaka. Ideja je nastala u 20. vijeku, tokom brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koje su često dovodile do demonstracija zbog izrazito loših radnih uslova. Tada su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila prvi put protestovale 8. marta 1857. godine. Radile su to, osim zbog loših radnih uvjeta, posebno radi niskih plata.

Zatim je 1910. godine, na prijedlog Clare Zetkin, organizovana prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, te je nazvana "Međunarodni dan žena". Prema pisanju stranice Time and date, iako se brojni aktivisti i aktivistice već dugo bore za prava žena, te pomjeraju granice i prave nevjerovatne uspjehe, još uvijek ne postoji nijedno mjesto na svijetu u kojem žene i muškarci imaju potpuno jednaka prava.

Šta je sa BiH, 110. godina kasnije? U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini potpisali su Izjavu o rodnoj ravnopravnosti kojom su se obavezali da će raditi i zalagati se za jednaka prava muškaraca i žena.

To dovoljno govori o tome da prava muškaraca i žena u BiH, iako na papiru, u praksi nisu zagarantovana.

"Nadamo se da ćemo vidjeti promjene u političkom i javnom životu u BiH i vjerujemo da ova izjava može igrati ulogu u tome. Potrebna je hrabrost i odlučnost da biste bile aktivne u politici. Žene čine 51 posto stanovništva u BiH, ali su nažalost nedovoljno zastupljene u svim segmentima društva uključujući i politiku. Kao rezultat toga BiH treba učiniti sve kako bi iskoristila potencijale koje ima. Spremni smo da pomognemo i nadamo se da će sve više žena učestovati na izborima, kako glasanjem tako i kandidaturom", kazala je šefica OSCE misije u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec i svim ženama poželjela sretan Osmi mart.

Osmomartovski marševi se obilježavaju tradicionalno u svim dijelovima svijeta. Njima se šalje mnoštvo poruka, te se iz godine u godinu bori za isti cilj - da se o pravima žena ne govori samo osmog marta, već svaki dan.