BiH
65

Jedna od najvećih željezničkih nesreća u Jugoslaviji: Prije 45 godina u blizini Zenice stradala 33 putnika

Klix.ba
Ostaci lokomotive koja se zapalila 14. februara 1971. u tunelu Vranduk (Foto: Srećko Ignjatović)
Ostaci lokomotive koja se zapalila 14. februara 1971. u tunelu Vranduk (Foto: Srećko Ignjatović)
Prije 45 godina, tačnije 14. februara 1971. u Nemili kod Zenice se dogodila jedna od najvećih željezničkih nesreća u bivšoj Jugoslaviji.

Ukupno 33 putnika lokalnog voza broj 820 koji je saobraćao na relaciji Žepče-Zenica smrtno je stradalo u željezničkom tunelu Vranduk.

Dizelska lokomotiva sa dvije tone nafte u svom spremniku, samo 300 metara pred izlazak iz tunela dugog 1.532 metra, zapalila se i tog nedjeljnog jutra u smrt odnijela 33 osobe, uglavnom stanovnike Nemile i obližnjih mjesta.

Nakon što se lokomotiva zapalila željezničari su snenim putnicima objasnili da bježe u suprotnom smjeru, tj. prema Nemili. No, potpuni mrak, panika i vatra koja se brzo širila mnoge su onemogućili da se uspiju spasiti.

Ubrzo su na lice mjesta stigli spasioci, hitna pomoć i druge službe. No, izvlačenje preživjelih potrajalo je do kasnih poslijepodnevnih sati. Tijela poginulih i ostaci lokomotive izneseni su tek nekoliko dana poslije.

Prema izjavama svjedoka koji su učestvovali u akcijama spašavanja i izvlačenja lokomotive od vatre su se djelimično istopile šine.

Tog jutra stradali su žitelji Žepča i Zenice Salih Neslanović, Radoslav Kalajdžić, Huso Spahić, Nedžad Mujkanović, Petar Dragičević, Šefik Tahirović, Ibro Mujičić, Safet Rešić, Šefik Hamzić, Husein Aganović, Hamdija Kišija, Sadik Berbić, Muhamed Telalović, Refik Huskić, Sabid Novalić, Ibrahim Berbić, Mustafa Murtić, Rizah Poturović, Ađul Vejzović, Mustafa Halilović, Salih Oruč, Nazif Memčić, Sulejman Hibić, Mato Mijatović, Feriz Huseinović, Muharem Mašić, Huso Liskavica, Sulejman Nemčić, Bajro Fetić, Fata Hodžić, Habiba Mašić, Mustafa Bešić i Asija Aganović.

Telegram sućuti članovima porodica poginulih uputio je i predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.