Stop nasilju
28

"Jedna milijarda ustaje": Važno je ohrabriti žrtvu i prijaviti nasilje

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Šestu godinu zaredom Mostar je domaćin kampanje "Jedna milijarda ustaje", u sklopu koje je u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara organizovana i tribina "To možeš biti ti. To mogu biti ja. Stop nasilju! Jer me se tiče".

"Jedna milijarda ustaje" ili orginalno "One billion rising" je već dobro poznata kampanja protiv nasilja nad ženama, čija pokretačica je Eve Ensler, autorica knjige "Vaginini monolozi". Svjetskoj kampanji koja se obilježava 14. februara, šestu godinu zaredom pridružuje se i Bosna i Hercegovina.

Jedna od tri žene na planeti je silovana, pretučena i zlostavljana tokom života.

Tajma Tiro, jedna od organizatorica, kazala je da je ove godine solidarnost globalna tema kampanje.

"Želimo podići svijest o ovom problemu jer imamo podatke da se nakon ovakvih kampanja povećava broj poziva na SOS linije. Ovako ohrabrujemo žrtve da ne šute o problemu, da prijave nasilje. Anketa koja je provedena ide u prilog tezi da ovakve kampanje imaju jako pozitivan efekat", naglasila je Tajma Tiro.

Amra Selimović iz Udruženja Žena BiH dodala je da udruženje iz kojeg ona dolazi svake godine, u toku ove kampanje, ima 50 posto povećan broj poziva žrtava.

"To nam govori kako žene i djeca nisu upoznati sa svojim pravima. Posebno je bitna uloga medija u ovom procesu, senzibilan pristup problematici i želja da se prikaže srž priče. U posljednje vrijeme u sigurnim kućama imamo porast pripadnica romske populacije. Jako nam je drago da naša poruka dopire i do njih, posebno jer je nasilje dio njihove tradicije", kazala je Slimović.

Na tribini su još govorili Majda Šehić, psihologinja iz Centra za Pshološku podršku "Sensus" i Tomislav Pupić, socijalni radnik iz Centar za Socijalni rad.

U sklopu kampanje "Jedna milijarda ustaje" Mostarci će sutra od 14 sati zaplesati na Španskom trgu, a od 15 sati u Mepas Mallu.