Đukanović u Predsjedništvu BiH
0

"Jedinstvena BIH je uslov za stabilnost regije"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas premijera Crne Gore Milu Đukanovića.

Predsjedavajući Željko Komšić je uime Predsjedništva BiH izrazio zadovoljstvo intenzitetom susreta na visokom nivou te naglasio njihovu važnost za obje države. Istakao je da su politički odnosi BiH i Crne Gore odlični, te da postoji puno razumijevanje za situaciju u regiji, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić je izrazio interes BiH za potpisivanje Sporazuma o granici s Crnom Gorom. Kazao je i da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i Evropsku uniju te naglasio važnost liberalizacije viznog režima za građane BiH.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je izrazio zadovoljstvo učestalošću susreta sa zvaničnicima BiH, te kazao da su oni prilika za razvijanje odnosa povjerenja dviju država. Naglasio je interes Crne Gore da jača političke odnose s BiH i zemljama u regiji te njen interes za očuvanje stabilnosti u regiji.

Rekao je da je Crna Gora zainteresovana za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te da je jedinstvena i stabilna BiH uslov za njenu evropsku budućnost, ali i za stabilnost u regiji. Naglasio je da je budućnost Crne Gore, ali i BiH pripadnost evropskim integracijama.

Izrazio je interes Crne Gore da s BiH potpiše sporazum o granici, koji bi bio prvi takav sporazum potpisan između dvije zemlje s područja bivše Jugoslavije.

Na sastanku je konstatovano da postoji interes za unapređenje ekonomskih odnosa dviju zemalja te je istaknuta važnost izgradnje putnih pravaca koji povezuju Crnu Goru i BiH, kaže se u saopćenju.

Današnjem sastanku su prisustvovali i Sejfudin Hodžić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, te Miroslav Vujičić, šef kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.