"Gasal i ostali"
0

Jedino Handžić odlučivao o puštanju na slobodu

FENA
Svjedok odbrane Enesa Handžića na suđenju za zločine nad Hrvatima u Bugojnu rekao je da je jedino pomoćnik komandanta za bezbjednost mogao donositi odluke o puštanju zatočenika na slobodu.

Haris Haznadarević, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), rekao je da je 23. oktobra 1993. godine "po nalogu Handžića" ispitivao pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je bio zatvoren na stadionu "Iskra".

"Od Handžića sam dobio pitanja koja treba da mu postavim - da li je nosio pušku, da li je pucao, ima li primjedbi na boravak u zatvoru... Kad sam ga ispitao, predao sam sekretarici zapisnik i rekao sam da prenesu šefu da ja predlažem da ovog pustimo", rekao je Haznadarević.

Nekoliko dana poslije, kako je pojasnio taj svjedok, u Bugojnu je vidio tog pripadnika HVO-a.

"Ne znam što je pušten 28. oktobra, vjerovatno dok se vratio Enes Handžić. Ja nisam mogao ništa narediti. Jedino ko je o tome mogao odlučiti bio je pomoćnik komandanta za bezbjednost", istakao je svjedok.

Handžić, pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. motorizovane brigade ABiH, zajedno s Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem, tereti se za zločine počinjene 1993. i 1994. godine nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a.

Haznadarević je ispričao i da je u toku 1993. godine htio pomoći prijateljici da ona iz zatočeništva sa stadiona izvede prijatelja Josipa Kalajicu.

"Ispred ulaza su nas pitali za odobrenje. Kad smo odgovorili da nemamo, rekli su nam da treba da se obratimo Enesu Handžiću", rekao je Haznadarević i dodao da mu je prijateljica poslije nekoliko dana rekla da je "sve u redu".

Azrudin Sukara, drugi svjedok odbrane Handžića, ispričao je da je u julu 1993. godine, po izbijanju sukoba na tom području, Vojna policija dobila zadatak da izvrši pretrese po Bugojnu s ciljem pronalaska pripadnika HVO-a i njihovog razoružavanja u slučaju da imaju oružje.

Sukara je ispričao da su tokom pretresa zgrade u kojoj je živio Handžić vidjeli optuženog, koji je "bio iznenađen" i, sudeći po pitanjima koja im je postavljao "nije ni znao o čemu se radi".

Odbrana četvrtooptuženog saslušala je i svjedoka Reufa Balihodžića, koji je govorio o svom susretu s Enesom Handžićem u KSC-u u Bugojnu, gdje su bili zatočeni pripadnici HVO-a.

Balihodžić je rekao da je u tom objektu razgovarao s pripadnikom HVO-a, nakon čega im je prišao Handžić i saopćio da se hrvatskom vojniku ne smije puno približavati i da može s njim kratko porazgovarati, a onda otići.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 14. jula ove godine, javio je BIRN.