Potvrdio Stevandić
112

Jedini sudija iz RS-a Zlatko Knežević napušta Ustavni sud Bosne i Hercegovine

A. Ku.
Zlatko M. Knežević (drugi s desna) (Foto: D. S./Klix.ba)
Zlatko M. Knežević (drugi s desna) (Foto: D. S./Klix.ba)
Sudija iz Republike Srpske Zlatko Knežević povlači se iz Ustavnog suda BiH, a o svojoj odluci je obavijestio predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenada Stevandića.
Stevandić je ovu informaciju potvrdio za Klix.ba i rekao da ga je Knežević obavijestio da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju još u maju, ali da nije želio od toga praviti spektakl.

"Republika Srpska mu je zahvalna. Bitno je naglasiti da na profesionalne reference niko nije imao primjedbe ni kolege iz RS-a, ni iz FBiH. Ovdje je riječ o konceptu da je djelovanje Ustvnog suda antidejtonsko", rekao je Stevandić.

U Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević je jedini sudija iz Republike Srpske. Narodna Skupština Republike Srpke usvojila je 26. aprila kojim se sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda pozivaju da podnesu ostavke.

Razlog za donošenje ovakvog zaključka je, kako su naveli, "antidejtonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini."

Podsjetimo u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine već su upražnjena dva mjesta, nakon što su Mate Tadić i Miodrag Simović napustili Ustavni sud kada su stekli uslove za penzionisanje.

Parlament FBiH i NSRS još nisu imenovali njihove nasljednike.