Slučaj iz 2018.
36

Je li Marko Trifković Žižan otkrio sve detalje o ubistvu sarajevskih policajaca?

S. H.
Policajci Davor Vujinović i Adis Šehović ubijeni su u oktobru 2018. na radnom zadatku (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Policajci Davor Vujinović i Adis Šehović ubijeni su u oktobru 2018. na radnom zadatku (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marko Trifković Žižan, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca 2018. godine prema saznanjima Klix.ba pristao je na saradnju i prethodnih dana daje iskaze kako Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) te kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Naime prethodna dva dana Trifković, koji je početkom februara uhapšen kao osumnjičeni za ubistvo policajaca, aktivno sarađuje i daje informacije o onome što zna o ubistvu iz 2018. godine koje je i do danas nerasvijetljeno.

Ukoliko je Trifković u potpunosti pristao na saradnju s pravosuđem, onda bi se mogao napraviti i pomak u istrazi i eventualno i razrješiti ubistvo policajaca.

Trifković je hapšen i u januaru prošle godine u akciji u okviru predmeta "Volan", koja se odnosi na organiziranu grupu koja se bavila krađom automobila. Upravo su sarajevski policajci ubijeni prilikom jednog pokušaja krađe vozila, što je prva zvanična verzija događaja.

U predmetu ubistva sarajevskih policajaca, pored Trifkovića, za ubistvo su osumnjičeni i Aleksandar Macan, koji je u pritvoru, te Savo Marinković, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Njemačkoj, a za njim je raspisana potjernica.

Istraga o ubistvu sarajevskih policajaca traje izuzetno dugo i javnost još uvijek čeka konkretne rezultate.

Podsjetimo, u pucnjavi koja se dogodila 26. oktobra 2018. oko četiri sata ujutru u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijen je policajac Adis Šehović, dok je Davor Vujinović teško ranjen, ali je isti dan u bolnici preminuo.