Odšetao iz BiH
128

Je li BiH zaboravila ratnog zločinca Marka Radića: Umjesto u zatvoru, u Hrvatskoj šeta slobodno

Klix.ba
Marko Radić
Marko Radić
Pravni apsurdi i u slučaju presuda za ratne zločine u BiH ne prestaju šokirati. Marko Radić je u BiH osuđen na 21 godinu zatvora za zločine nad Bošnjacima Mostara. U međuvremenu je dobio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj, a sada je već slobodan čovjek.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u Županijskom sudu u Zagrebu, Marko Radić je još u decembru prošle godine pušten na slobodu.

"Prema podacima dobivenim iz zatvora u Zagrebu, Marko Radić (sin Franje, rođ. 13.8.1959.) otpušten je 2.12.2018. godine s izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 12 godina i 6 mjeseci. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 2.6.2006. pa nadalje". kazao nam je glasnogovornik suda sudac Krešimir Devčić.

A šta je apsurd? Apsurd je što se i država BiH ušutjela i nije tražila adekvatne mjere s obzirom na to da je Radić u Hrvatsku izručen pod blago rečeno sumnjivim okolnostima.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša udovoljio je zahtjevu Radića da kaznu izdržava u Hrvatskoj na osnovu Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba. Da je Radić u Hrvatskoj ostao da izdržava punu kaznu na koju je pravomoćno osuđen u BiH 2011. godine vjerovatno i ne bi bilo ništa sporno.

Međutim, Sud u Zagrebu Radiću je preinačio kaznu na 12,5 godina, jer nisu priznali kategoriju udruženog zločinačkog poduhvata za što je osuđen u BiH. S obzirom na to da je bio u istražnom pritvoru od 2006. on je već od kraja 2018. na slobodi.

A kako je žrtvama logora Vojno, ni Grubeša ni Sud u Zagrebu nisu se zapitali.

Marko Radić bio je oficir HVO-a, a osuđen je za zločine u logoru Vojno kod Mostara za ubistva, silovanje i zlostavljanje.

Čak je i glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz pisao Grubeši i najavio da će zbog odluke da izruči Radića Hrvatskoj pisati i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Osim verbalnih osuda, na potez ministra Grubeše ništa drugo nije uslijedilo. Žrtve su ponovo uvrijeđene, a ratni zločinac slobodno šeta susjednom državom.