BiH
78

Javni RTV servisi u BiH spremni za digitalizaciju: Bolji kvalitet slike i veći broj kanala

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Javni radiotelevizijski (RTV) servisi u Bosni i Hercegovini su spremni za testno emitiranje digitalnog signala, jer je izvršen kompletan prijem potrebne opreme, a u maju 2017. godine 80 posto domaćinstava u BiH će biti pokriveno digitalnim signalom.

Nakon što je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dalo zeleno svjetlo za puštanje digitalnog signala korisnicima javnih servisa u BiH - Bosanskohercegovačkoj radioteleviziji (BHRT), Federalnoj televiziji (FTV) i Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS-u) 29. septembra 2016. godine, timovi zaduženi za proces digitalizacije čine sve da korisnici budu zadovoljni, kazao je za Klix.ba rukovodilac ekspertskog tima za digitalizaciju javnih servisa u BiH Zdravko Šavija.

"RTRS u potpunosti može odgovoriti zahtjevima digitalizacije, jer je izvršen prijem kompletne opreme, odnosno headenda na svim lokacijama. Naša TV će bez obzira na datum krenuti u proces digitalnog emitiranja programa. Da bi ostale TV kuće dobile dozvolu moraju biti spremne za digitalizaciju u svojim studijskim prostorima te moraju imati adekvatnu opremu. Njima je također s posebnom opremom potrebno stvaranje dodatnih kanala da bi krenuli u proces digitalizacije, a u pitanju je posljednji proces tehnologije i mislim da je ovo veliki iskorak koji je napravila Bosna i Hercegovina. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je bilo nosilac projekta i ugovorni organ u procesu digitalizacije koji će mnogo značiti gledaocima u BiH - dobit će bolji kvalitet slike, manje šuma i veći broj kanala", kazao je Šavija.

S druge strane, država će osloboditi veliki broj frekvencija čime će se stvoriti opcija za digitalnu dividendu i prodaju tih frekvencija drugim korisnicima za njihove usluge.

"Ovo je tek prva faza kojom su obuhvaćene tri digitalne oblasti koliko je definirano Ženevskim sporazumom. Sarajevo, Mostar i Banja Luka bit će pokriveni u prvoj fazi, a već se priprema pokrivanje i ostalih šest digitalnih oblasti. To bi se moglo desiti u maju naredne godine kada se može očekivati da će u BiH biti pokriveno svih devet digitalnih oblasti s primarnih tačaka, što će obuhvatiti 80 posto stanovništva BiH", naglasio je rukovodilac tima za proces digitalizacije u BiH.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine također izražava zadovoljstvo najavljenim početkom testnog emitiranja digitalnih signala javnih RTV servisa u BiH (BHT, FTV, RTRS). S obzirom na to da su svoje produkcijske kapacitete prilagodili digitalnom emitiranju, u BHRT-u su spremni ući u proces testnog emitiranja.

"Za građane BiH, koji TV signal prate putem zemaljske mreže predajnika, neophodna je prijemna antena (mogu koristiti postojeću antenu) i digitalni prijemnik (set-top box DVB-T/ MPEG-4). Gledaoci koji imaju TV prijemnike s integriranim 'TV tuner' DVB-T/MPEG-4 nemaju potrebu za nabavkom digitalnog prijemnika (set-top boxa). Gledaoci koji TV signal primaju putem zemaljske mreže predajnika moći će digitalni signal tri javna emitera pratiti na širem području Sarajeva na kanalu 30, na širem području Mostara na kanalu 36 i na širem području Banje Luke na kanalu 32. Nemamo sumnje da će kompletan proces digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH biti uspješno realiziran", ističu iz BHRT-a.

Cijeli proces digitalizacije javnih emitera u BiH, koji se odnosi na prenos i emitiranje digitalnog signala zemaljskim putem, vodi Ministarstvo prometa i komunikacija BiH uz stručnu i tehničku pomoć osoblja javnih emitera. Prva faza digitalizacije odnosi se na pokrivanje TV signalom tri najveća grada u BiH (Sarajevo, Mostar, Banja Luka), a naredne faze će obuhvatiti pokrivanje digitalnim TV signalom cijele BiH.