Za nove lične karte
0

Javne ustanove će izdavati potvrde o krvnoj grupi

SRNA
Federalnom Ministarstvu zdravstva kantonalna ministarstva treba da dostave spisak javnih zdravstvenih ustanova koje ispunjavaju uslove za izdavanje potvrde o krvnoj grupi i Rh faktoru namijenjene za nove biometrijske lične karte, dogovoreno je danas u Sarajevu na sastanku nadležnih ustanova.

Na sastanku Ministarstva zdravstva FBiH sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, kantonalnih ministarstava zdravstva, te ministarstava unutrašnjih poslova, dogovoreno je da će ti spiskovi biti dostavljeni u što skorijem roku.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti je propisano da je testiranje krvi djelatnost javnih zdravstvenih ustanova i ne može biti predmet privatne djelatnosti, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Stručnjaci iz oblasti transfuzijske medicine zauzeli su na današnjem sastanku stav da prilikom izdavanja ovih potvrda neće prihvatati ranije izdata dokumenta niti nalaze o krvnoj grupi od bilo koje institucije, nego će se po svakom pojedinačnom zahtjevu raditi novo testiranje, a zbog veće sigurnosti u izdatu potvrdu.

Učesnici sastanka predložili su da se pri naplaćivanju ove usluge primjenjuje cijena iz važećeg Cjenovnika zdravstvenih usluga Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koja iznosi 56,90 KM.

S obzirom na to da potvrda o krvnoj grupi nije obavezujuća, nego se izdaje na lični zahtjev, troškove snosi podnosilac zahtjeva. U skladu sa današnjim zaključcima, dobrovoljni davaoci biće oslobođeni od plaćanja ove usluge.

Iz Ministarstva zdravstva podsjećaju da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH predviđeno da se na lični zahtjev građanina može unijeti podatak o krvnoj grupi u biometrijsku ličnu kartu.