Kampanja podrške
54

Javne ličnosti poručile da će izaći na Bh. povorku ponosa

E. LJ.
Ove godine se obilježava pedeseta godišnjica organizovanja prve povorke ponosa u svijetu, kada su 28. juna 1969. godine u New Yorku LGBTIQ osobe pružile otpor svakodnevnoj represiji. Na isti datum u Sarajevu je predstavljena videokampanja podrške prvoj Bh. povorci ponosa.

U videokampanji podrške prvoj Bh. povorci ponosa učestvuje više od 20 javnih ličnosti iz estradnog, pozorišnog, filmskog, književnog, akademskog i medijskog života, koje imaju i osjećaju društvenu odgovornost da beskompromisno podrže prvu Bh. povorku ponosa i šetaju na njoj.

Kampanja se sastoji iz pojedinačnih poruka podrške te grupnih poruka kroz koje vas pozivaju da i vi podržite povorku i šetate s nama.


"Ponavljamo i ponavljat ćemo da nam je podrška potrebna i veoma važna", rekla je članica Organizacionog odbora Lejla Huremović dodajući kako su zbog toga pokrenuli videokampanju podrške.

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa više od godinu priprema povorku i radi na tome da se ona održi na najbolji i najsigurniji način. Cilj povorke ponosa jeste bolji i slobodniji život LGBTIQ osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Da bi život LGBTIQ osoba bio siguran i dostojanstven potrebno je da se cjelokupno društvo uključi u borbu protiv nasilja i diskriminacije te protiv ograničavanja i oduzimanja slobode. Povorka ponosa može, i uz pomoć podrške šire zajednice hoće napraviti promjenu. Ovim putem pozivamo sve ostale osobe iz javnog i političkog života, kao i sve građane/ke da se pridruže kampanji tako što će u narednom periodu snimiti video podrške i poslati ga na [email protected]", naveli su organizatori Bh. povorke ponosa.

Kampanju ćete moći pratiti na web stranici Povorke ponosa te na društvenim stranicama Bh. povorke ponosa.