Tuzla
0

Javna tribina „Srebrenica - genocid koji još traje“

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je organizirana javna tribina o temi ''Srebrenica - genocid koji još traje''.

Pravni stručnjaci i publicisti Kasim Trnka, Edin Mutapčić, Edina Bećirović i Izudin Hasanović svoja izlaganja zasnovali su na tvrdnjama da je negiranje genocida s kojim se danas suočavaju ne samo određene grupe građana, nego i njihovi predstavnici u vlasti, nastavak genocidnog procesa.

Osim toga, kako su kazali danas, njihova istraživanja potvrđuju da je genocid od 92. do 95. godine počinjen i u drugim gradovima Bosne.

Porodice žrtava genocida koji je zvanično počinjen samo u Srebrenici, ali prema brojinim dokazima i u drugim dijelovima Bosne, susreću zločince na ulici, ali država ništa ne čini na njihovom procesuiranju, zajednička je konstatacija i poruka učesnika tribine. Sociološka nauka i samo negiranje genocida, smatra njegovim nastavkom.

Očito negiranje ne seže samo do institucija entiteta, niti samo do granica Bosne i Hercegovine ili Balkana, kaže autorica dokumentarističkog djela ''Na Drini genocid'' Edina Bećirović.

Bez priznavanja genocida i bez osude zločinaca, u Bosni i Hercegovini neće biti ni pomirenja između preživjelih i naroda u čije ime je genocid počinjen, zaključak je tribine o Srebrenici.