Besim Mehmedić, premijer KS
0

"Javna preduzeća dobiće 8,5 miliona KM manje"

Piše: Nedžad Jamaković
Besim Mehmedić
Besim Mehmedić
U novom Prijedlogu budžeta Kantona Sarajevo, koji iznosi gotovo 700 miliona KM, od planiranog novca za javna preduzeća "skinuto" je 8,5 miliona KM, istakao je u razgovoru za Sarajevo-x.com premijer Besim Mehmedić.

"Ovo je jedan od načina da se započne dugoročan proces uspostavljanja sistema u kojem Vlada neće pokrivati dugovanja ili (loš) rad javnih preduzeća. To je i poruka menadžerima tih preduzeća. Sarajevo mora kvalitetno riješiti pitanje preduzeća koja su servis građanima, bez toga, uvijek će biti problema", naveo je Mehmedić.

Upravo je izdvajanje novca za javna preduzeća bio jedan od osnovnih razloga neslaganja vladajućih stranaka u Kantonu, SDA i SBiH, odnosno sukoba oko budžeta koji je trajao sedmicama.

Mehmedić, ipak, ističe da je od početka znao da će budžet biti usvojen u predviđenom roku.

"Nažalost, ovog puta je budžet, koji je jako važan za sve građane Kantona, bio predmet političkih potkusurivanja u izbornoj godini. To se više ne bi smjelo ponoviti. Ja nisam želio odustati od rješavanja nekih ključnih problema, a na kraju sam pristao na kompromise kako bi budžet bio usvojen na vrijeme", kaže premijer, ističući kako ipak može biti zadovoljan.

Održao je, kaže, obećanje studentima da će imati jeftinije karte, pa će GRAS-u za to biti uplaćena tri miliona KM.

"Za kapitalne investicije planirali smo 80 miliona KM. Investirat ćemo u otvaranje ginekoloških ambulanti u Mrakovu, Tarčinu i Dobroševićima, u gimnaziju Dobrinja, škole na Sedreniku i u Starom Ilijašu, te salu za školu Behaudin Selmanović u Novom Gradu. Rekonstruirat ćemo i ledenu dvoranu na Skenderiji, kako bismo omogućili djeci da se više bave sportom", navodi premijer.

Kantonalna skupština će 5. aprila raspravljati o izglasavanju nepovjerenja Vladi. Činjenica da su usvojili Prijedlog budžeta, makar i u zadnji čas, možda ih i ostavi na pozicijama, a izbori su svakako blizu.