Zajedno za naš grad
329

Javna kuhinja za stare i iznemogle osobe svečano otvorena u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Udruženje "Zajedno za naš grad" otvorilo je u Mostaru javnu kuhinju za stare i iznemogle osobe. Kuhinja je realizirana donacijama dobrih ljudi, nalazi se na Luci, a planirano je da osigurava tople obroke za 50 socijalno ugroženih Mostaraca starije dobi.

Ibro Puce, predsjednik Udruženja "Zajedno za naš grad", kaže kako je danas uspješno dovršen projekat koji je idejno začet prije tri godine. Toliko traje akcija "Topli obrok na kućni prag", namijenjena starim i iznemoglim licima.

"Odmah smo pomislili da bi bilo odlično da imamo svoju kuhinju, a da obroke donosimo korisnicima na kućni prag. Želja nam se ostvarila zahvaljujući ljudima dobre volje, pojedinačnim donatorima, fizičkim i pravnim licima, ljudima iz Mostara, ali i mnogima širom svijeta", izjavio je Puce.

Prostorije na Luci, u ulici Maršala Tita, dobili su na korištenje od Grada Mostara, a za njihovo uređivanje trebalo je prikupiti oko 20 hiljada KM.

"Prošle godine smo pomagali 33 naših sugrađana, starijih, onih koji su u potrebi. Ove godine planiramo 50 korisnika. Ranije smo radili na mnogo projekata, ali sad nam je ovo priotet, velika obaveza. Teško je naći ljude koji žele volontirati u kuhinji, da kuhai radi ostale pomoćne poslove. Pokušat ćemo naći platu za bar jednu gospođu koja će kuhati", kazao je.

Kuhinja je danas otvorena svečanošću u obiližnjem Muzičkom centru Pavarotti, a s radom kreće u narednom mjesecu. Uz kuhinju nalaze se prostorije Udruženja, kao i biblioteka za djecu.