BiH
29

Jasmini Pašalić dodijeljeno odlikovanje vitez iz reda Legije časti Francuske

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jasmini Pašalić, predsjednici Fondacije "Sarajevo srce Evrope", bivšoj ambasadorici Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, danas je u rezidenciji Ambasade Republike Francuske dodijeljeno priznanje vitez iz Legije časti.

Odlikovanje joj je uručio ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Gilles.

Pašalić je obavljala brojne funkcije u jugoslovenskoj i bh. diplomatiji, a karijeru je počela kao profesorica u Prvoj gimnaziji u Sarajevu.

"U ime Republike Francuske i njenog predsjednika tokom svoje karijere od 40 godina uručio sam brojna odlikovanja, ali ova današnja medalja ima posebnu čar. Ne zbog toga što je posljednja koju dodjeljujem u ovih nekoliko dana koliko sam još u BiH, već zbog toga što je ti Jasmina dobijaš, a ja imam sreću da ti je uručim", kazao je francuski ambasador na svečanosti.

Dodao je kako je svrha odlikovanja Legije časti da se nagradi izuzetan angažman koji podržava djelovanje ili poruku Francuske te angažman koji dijeli francuske vrijednosti. O nagradi odlučuje predsjednik Francuske u čije ime se i dodjeljuje, a utemeljio ju je car Napoleon I.

"Ovu nagradu dobijaš za cijeli tvoj rad kao diplomate i kao angažovane žene u službi zajedničkog djelovanja. Jasmina je najprije bila profesor u Prvoj gimnaziji, gdje je radila četiri godine, prije nego se okrenula javnom životu kada je ubrzo počela obavljati poslove u jugoslovenskoj, a potom i u bh. diplomatiji", kazao je Gille nabrajajući poduži spisak diplomatskih funkcija koje je Pašalić obavljala tokom svoje karijere, uključujući one u ambasadama BiH u zapadnoj Evropi, kao i niz funkcija pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Pored diplomacije, Pašalić se bavila humanitarnim i društvenim radom, osnovala je ženski diplomatski klub u BiH, a trenutno se nalazi na čelu Fondacije "Sarajevo srce Evrope". Nagradu je, između ostalog, dobila i zbog njegovanja odnosa s Francuskom, Frankofonim društvom i promoviranje francuskog jezika i kulture. Iako odlično govori francuski jezik, Pašalić je zapravo diplomirala engleski jezik i klnjiževnost na Univerzitetu u Sarajevu.

Prilikom uručivanja nagrade, Pašalić je istaknula da je prvenstveno zahvalna svojim roditeljima koji su joj omogućili obrazovanje, potom porodici te brojnim drugima iz privatnog života te osobama s kojima je sarađivala tokom bogate karijere.

"Osjećam veliko uzbuđenje danas zbog ove nagrade koju mi je predsjednik Francuske odlučio dodijeliti. Iskreno mu zahvaljujem na tome. Čast i radost su u toliko veći što mi je ovo odlikovanje dodijelio ambasador Gilles i njegova supruga, veliki prijatelji BiH", kazala je, između ostalog, Pašalić.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, među kojima ambasadori nekoliko zemalja, bivši i sadašnji gradonačelnici Sarajeva Alija Behmen i Ivo Komšić, kao i zamjenica ministra civilnih poslova Denisa Sarajlić-Maglić te drugi.