Nakon saslušanja
34

Jasmin Imamović: Bijedićeve prijave su neistinite, postupanje tužioca nezapamćeno u BiH

A. K.
Jasmin Imamović (Foto: F. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: F. K./Klix.ba)
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović oglasio se putem saopćenja za javnost nakon današnjeg saslušanja u Tužilaštvu TK u svojstvu osumnjičenog za protivzakonito posredovanje, odbacivši ono što mu se stavlja na teret.
Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli formiralo je predmet protiv Jasmina Imamovića, na osnovu krivične prijave koju je protiv njega podnio Enver Bijedić, 5. februara 2020. godine. Bijedić ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, dok je Tužilaštvo TK Imamovića osumnjičilo za protivzakonito posredovanje te je on jutros i saslušan u ovoj pravosudnoj instituciji.

U saopćenju za javnost Imamović je, između ostalog naveo da tvrdnje navedene u Bijedićevoj prijavi nisu istinite, jer, kako je potcrtao, nije učinio niti jednu od radnji koje mu se stavljaju na teret. Istakao je da o tome posjeduje mnoštvo materijalnih dokaza.

"Enver Bijedić je u sjedištu stranke čiji je predsjednik, na press konferenciji 3. decembra 2019. godine rekao: 'Zahtjevam od zamjenika glavnog tužioca Jezdimira Spasojevića da prouči ovaj predmet, posebno nalaz vještaka finansijske struke'... Ubrzo nakon toga Bijedić je podnio krivičnu prijavu, 5. februara 2020. godine, a zamjenik Spasojević je već 17. februara 2020. godine donio naredbu o sprovođenju istrage protiv mene, bez prethodne činjenične i pravne provjere osnovanosti navoda iz krivične prijave, što je nezapamćeno u svim dosadašnjim postupanjima tužilaca u Bosni i Hercegovini i šire", naveo je Imamović.

Istakao je da je nemoguće isključiti mogućnost da je Spasojević, mimo višedecencijske prakse svih tužilaštava u Evropi toliko požurio, zato što je to od njega očekivao političar Enver Bijedić.

"Ovo je, po mom mišljenju, eklatantan primjer otvorenog, javnog i drskog političkog utjecaja na rad tužilaštva od Envera Bijedića i mogućeg pristanka na takav utjecaj od zamjenika glavnog tužitelja Jezdimira Spasojevića", napisao je Imamović

Nakon štu mu je Spasojević saopćio okolnosti za koje ga sumnjiči, na osnovu činjenične i pravne analize cijelog slučaja Imamović je zaključio da se protiv njega provodi istraga bez zakonskog osnova, pa je Tužilaštvu TK podnio opširan i argumentovan zahtjev za donošenje naredbe o obustavi istrage.

"Taj zahtjev sam proslijedio i Federalnom tužilaštvu, VSTV-u, Delegaciji EU u BiH i Uredu visokog predstavnika", istakao je Imamović.

Kako je napisao, zamjenik tužitelja, bez pravnog osnova, retroaktivno primjenjuje zakon od 1. augusta 2003. godine, a s obzirom na vrijeme koje istražuje, morao je primijeniti tada važeći Krivični zakon FBiH iz 1998. godine.

"Ništa od onoga što mi se stavlja na teret nije istinito, a i da jeste, nastupila je i relativna i apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja, iz kojih razloga, radi pravne sigurnosti, niti jedan tužilac ne može poduzeti niti jednu pravnu radnju s ciljem pokretanja i vođenja istrage. Nemoguće je povjerovati da zamjenik tužitelja Jezdimir Spasojević, koji dugo godina radi u pravosuđu, nije ovo znao ili bar morao znati", dodao je Imamović.

Takvim postupanjem gradonačelnik Tuzle navodi da su grubo povrijeđena njegova ljudska prava zaštićena Ustavom, Zakonom i međunarodnim konvencijama, a posebno pravo na pravičan postupak iz člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zbog čega će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva.

Iz Tužilaštva TK su nam ranije kazali da se prijava i naredba o provođenju istrage odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između direkcije i Općine Tuzla.

Riječ je o kreditu koji je prema Bijedićevim tvrdnjama utrošen u izgradnju panonskog jezera u Tuzli, a koje je potom, kako je naglasio, preknjiženo na Grad Tuzla.