Neustavni Dan RS-a
586

Jasmila Žbanić osudila Dodika, ali i Evropu: Skrštenih ruku posmatraju razvoj fašizma

L. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Povodom održavanja neustavnog dana entiteta RS, oglasila se i bh. režiserka Jasmila Žbanić. Također, dotakla se i skandaloznog poteza Milorada Dodika koji je na današnji dan odlučio ruskog predsjednika Vladimira Putina odlikovati Ordenom časti.

Žbanić je u svojoj objavi jasno stavila do znanja da su ovakve manifestacije ništa drugo nego parade fašizma, te je zbog toga osudila i Evropu, koja skrštenih ruku sa strane posmatra razvoj fašizma u srcu Evrope.

"Vladimir Putin je danas odlikovan Ordenom časti na fašističkoj paradi koja se održala u blizini Sarajeva, a koju je organizirao srbijanski čelnik Milorad Dodik. Srpski nacionalisti, uz blagoslov pravoslavne crkve, slavili su dan osnivanja "Republike Srpske", dan kada su počeli s ubijanjima, silovanjima, razaranjima u ime velike Srbije. Ovakve parade fašista ovom zemljom s vremena na vrijeme nisu nam nikakva novost - ali najbolnije od svega je koliko su ti ljudi podržani od evropske političke elite", kaže Žbanić.

Dodala je da Evropska unija kroz mehanizam visokog predstavnika ima moć zaustaviti te "orgije fašizma".

"Taj mehanizam se zove Bonske ovlasti (Bonske ovlasti ovlašćuju visokog predstavnika da donosi obvezujuće odluke i smjenjuje javne dužnosnike s dužnosti) Evropa će platiti strašnu cijenu za saradnju s balkanskim fašistima. Fotografija Ursule von der Leyen pozdravlja Milorada Dodika, čelnika Republike Srpske. Kakav osmijeh", napisala je slavna režiserka na svom Facebook profilu, uz fotogradiju sa susreta Dodika i von der Leyen.