Akcija "Parkaš"
0

Jasmila Žbanić i Danis Tanović u akciji čišćenja parka

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Akciji čiščenja parka Hastahana u organizaciji inicijative "Parkaš" odazvao se veliki broj građana, a podržali su je i naši proslavljeni reditelj i rediteljica: oskarovac Danis Tanović i dobitnica Zlatnog medvjeda Jasmila Žbanić.

Građani i građanke okupljeni oko inicijative "Parkaš" odlučili su se za akciju čiščenja parka Hastahana u Sarajevu kao početak šire akcije uu okviru kojeg pozivaju sve da im se pridruže i da od parkova u Sarajevu naprave ono što bi oni doista trebali biti: parkovi u kojima će se djeca bezbrižno igrati.

Kako je većina parkova u gradu u posljednje vrijeme uništena, polomljene su klupe, puni su smeća i u njima se nerijetko okupljaju narkomani, akcija "Parkaš" bi osim konkretnog čiščenja trebala sve druge, posebno one u vlasti, potaknuti na akciju i razmišljanje.

Akcija u Hastahani protekla je zadovoljavajuće, odziv je bio veliki, a učestvovali su svi: od najmlađih koji su pomogli koliko su mogli ili se potrudili da crtežima uljepšaju asfaltne površine, pa do onih malo starijih te na koncu i najstarijih. Promovirana su i dva "parkaša" koji će ubuduće biti odgovorni za dječije parkove na užem području Marijin dvora.