{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jasenovac: Otvoren Memorijalni muzej i Obrazovni centar

F
27.11.2006. u 18:10
0
0
Jasenovac: Otvoren Memorijalni muzej i Obrazovni centar
0
Jasenovac: Otvoren Memorijalni muzej i Obrazovni centar
U nazočnosti najviših predstavnika hrvatskih državnih vlasti, preživjelih logoraša, predstavnika političkih stranaka, diplomatskog zbora i vjerskih zajednica, u Jasenovcu je danas otvoren novi stalni postav Memorijalnog muzeja i Obrazovni centar Spomen-područja Jasenovca.
Nakon hrvatske himne i minute šutnje za sve jasenovačke žrtve nazočnima je govorila ravnateljica Spomen-područja Jasenovca Nataša Jovičić, koja je istaknula da Jasenovac nije samo simbol ljudskog stradanja i patnji, nego i upozorenje da se takvo nešto više ne ponovi, te da se svakoj jasenovačkoj žrtvi dade dostojanstvo i identitet.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader je rekao da je jasenovačka pouka poziva na poklon žrtvama jedne povijesno promašene politike i bezumnog vremena koje je na tome mjestu pokazalo svoje najstrašnije lice.

"U ime moderne hrvatske države, u ime vrijednosti na kojima gradimo svoju sadašnjost i budućnost, kao predsjednik Vlade, želim odati duboko poštovanje svim žrtvama na ovom mjestu tragedije", istaknuo je Sanader.


Projekt Spomen-područja Jasenovca, koji je lani uveo Hrvatsku u međunarodnu radnu grupu za obrazovanje o holokaustu, kako je napomenuo Sanader, istodobno je međunarodnoj javnosti pokazao da se danas u Hrvatskoj poštuju europski standardi sjećanja na žrtve i da je Spomen-područje Jasenovac bitan dio hrvatske i europske baštine.

"Treba nam istina o Jasenovcu i njegovim žrtvama jer, ne zaboravimo, na neistini o Jasenovcu i na preuveličanim brojkama tražilo se uz ostalo i opravdanje za velikosrpsku agresiju na Hrvatsku. Treba nam istina i zbog toga da na širim prostorima ovog dijela Europe do kraja i u potpunosti izađemo iz kruga povijesnih nesnošljivosti, okrenemo se modernim vrijednostima Europe koja je prevladala svoje stare podjele i sukobe", kazao je Sanader.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks istaknuo je da je jasenovački koncentracijski logor stravično svjedočanstvo ustaških zločina, preteška i neizbrisiva ljaga koja je okarakterizirala ustaški režim kao režim zla i neljudskosti.

"Ubijali su Židove samo zato što su bili Židovi, Srbe samo zato što su bili Srbi, Rome zato što su bili Romi, ubijali su i mnoge Hrvate samo zato što su bili antifašisti, što su se suprotstavili kvislinškome vazalstvu i ustaškom režimu. I današnja Republika Hrvatska", poručio je Šeks, "kao i vodeći sudionici njezina političkog života, svjesni su nužnosti bezuvjetnog poštovanja vrijednosti demokratskih načela."

Govoreći što od Memorijalnoga muzeja i Obrazovnog centra Spomen-područja Jasenovca očekuje hrvatska država, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je istaknuo kako je interes i nezaobilazna potreba današnje europske Hrvatske da mlada generacija i sve generacije koje će slijediti doznaju zašto je Jasenovac postao sinonim zločina, zašto se s pravom kaže da je tzv. Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka tvorevina.

Po Mesićevim riječima, jedina mjera uspješnosti jasenovačkog muzeja sadržana je u pitanju hoće li neinformirani petnaestogodišnjak poslije obilaska shvatiti što je bio Jasenovac i hoće li pojmiti karakter režima koji je taj logor uspostavio.

"Po tome, i samo po tome, moći ćemo prosuditi odgovara li Muzej što se danas otvara svojoj svrsi", istaknuo je.

Napomenuo je kako mlade koje se navodilo da pjevaju i pjesme o ustaškim koljačima treba spasiti od zamke slijepe mržnje, neizbježnog pratitelja rasizma, tolerancije i ksenofobije. "Treba ih spasiti od povođenja za uzorima koje je vrijeme ne samo pregazilo, nego je i nesporno dokazalo njihovu neodrživost", rekao je hrvatski predsjednik.

Nakon razgledavanja Memorijalnog muzeja i Obrazovnog centra, predsjednici Mesić, Šeks i Sanader položili su cvijeće i zapalili svijeće kod Jasenovačkog cvijeta, spomenika Bogdana Bogdanovića.

U novom postavu Memorijalnog muzeja središnje mjesto zauzima poimenični popis žrtava koncentracijskog logora koji su izradili kustosi Spomen-područja Jasenovca.

Po popisu, u koncentracijskome logoru Jasenovcu i logoru Staroj Gradiški ubijene su 69.842 osobe, od kojih 39.580 Srba, 14.599 Roma, 10.700 Židova, 3462 Hrvata te žrtve drugih nacionalnosti. Od ukupnog broja ubijenih 32.577 su muškarci, 18.453 žene i 18.812 djece mlađe od 18 godina.

Projekt Memorijalnoga muzeja i Obrazovnog centra ekspertni tim Spomen-područja Jasenovca ostvario je u suradnji s europskim i američkim stručnjacima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: