Želio odmazdu za napade u Iraku
0

Jašarević napad planirao ranije, ali nije imao dovoljno hrabrosti

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević, optužen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra prošle godine, namjeravao je da izvrši ovaj napad još u septembru te godine, rekla je svjedokinja Tužilaštva Marija Stanišić, pripadnica Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Ona je rekla da je 29. septembra 2011. godine otišla u Gornju Maoču i pred kućom u kojoj je živio Jašarević zatekla Muniba Ahmetspahića koji prvo nije želio da kaže kako se zove.

"Ahmetspahiću su bile prljave ruke od zemlje i rekao je da je išao u teretanu i da nahrani piliće, koje pripadnici SIPA-e nisu našli u objektu koji koriste kao teretanu", ispričala je Stanišićeva.

Ona je dodala da su u selu mogli samo razgovarati sa Nusretom Imamovićem, koji je bio glavni u selu, a koji nije odmah htio da im kaže gdje se nalazi Jašarevićeva supruga Mirela Demirović, da bi je doveli u poslijepodnevnim satima 29. septembra, nakon čega je ona pristala da da izjavu.

"Demirovićeva je ispričala da joj je suprug rekao da ide u Sarajevo i da će napasti zgradu Američke ambasade, ali da ga nije zaustavljala jer je i u septembru išao, ali ništa nije uradio, pa je mislila da će tako biti i sada", navela je Stanišićeva.

Prema riječima Stanišićeve, Demirovićeva je rekla i da je Jašarević u crnu torbu stavio "kalašnjikov", a u prsluk dvije bombe i rekao da je snimio CD sa porukom i da ih ona umnoži, što je odbila.

Stanišićeva je navela da je Demirovićeva rekla da joj je Jašarević rekao da na verandu skloni snajper koji se nalazio u njegovoj sobi i da ga pokrije, kao i laptop na kome je snimio poruku.

Stanišićeva je dodala da je za Gornju Maoču čula 2009. godine kada su dobili dopis da je u tom selu formirana osnovna škola koja ne radi po nastavnom programu resornog ministarstva Tuzlanskog kantona.

Svjedok Tužilaštva Suad Hasanović, koji je kao pripadnik SIPA-e koordinisao akcijom u Gornjoj Maoči, rekao je da su na više mjesta našli sakriveno oružje, municiju, vojnu opremu i knjige zapakovane u plastične kante i flaše.

On je naglasio da su pretrese u Gornjoj Maoči počeli 29. septembra, kao i 2. i 3. oktobra, kada su pregledali više objekata.

"Prilikom prvog pretresa nismo našli ni laptop ni oružje", rekao je Hasanović i dodao da su mogli da komuniciraju samo sa Nusretom Imamovićem koji im je nakon više razgovora predao laptop.

Hasanović je naglasio da su 2. i 3. septembra pronašli sakriveno oružje i municiju u obližnjoj šumi, a u jednoj torbi pronašli su i ličnu kartu drugooptuženog Emraha Fojnice. Prema njegovim riječima, pronašli su i automobil Opel Kadett Edina Pečenkovića kojim je Jašarević dovezen u Sarajevo.

Jašarević se i danas pojavio na suđenju i ponovio da su njegova meta u napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu bili američki specijalci u znak odmazde za napade u Iraku.

On je rekao da su Amerikanci 30 godina pomagali Mubaraku, da niko ne postavlja pitanje kako su Amerikanci ušli u Irak, da su prijetili Pakistanu da će ih uništiti, a da Amerikance nazivaju "borcima za slobodu".

Govoreći o stanovnicima Gornje Maoče, Jašarević je rekao da su imali oružje jer žive u selu i moraju ga imati u slučaju da ih neko napadne.

Sud BiH donio je odluku da Jašarevića premjesti iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo u zatvorsku jedinicu pri Sudu BiH kada bude slobodno mjesto.

Sud BiH će na narednom ročištu u ponedjeljak, 3. septembra, donijeti odluku o produženju pritvora Jašareviću i drugooptuženom i trećeoptuženom Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću.

U nastavku suđenja 3. septembra svjedočiće Ibrica Avdo, koji je ranio Jašarevića, a koji se danas nije pojavio na Sudu, Adnan Šmigalović koji je učestvovao u pretresima u Gornjoj Maoči i dva očevica ispred Ambasade SAD u Sarajevu.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. U napadu je ranjen radnik obezbjeđenja.

Jašarević je prilikom napada u Sarajevu u blokadi držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.