Posjeta Višegradu
0

Japance interesuje turizam u BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ambasador Japana u BiH Futao Motai rekao je danas u Višegradu da je pojačano interesovanje turista iz njegove zemlje za ovaj grad koji svakog vikenda u grupama dolaze iz Sarajeva.

"Više pažnje japanski turisti posvetili su ovom gradu od kako je most Mehmed-paše Sokolovića uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture Uneska", rekao je Motai.

On se interesovao za "Čarobni turistički prsten", odnosno dolazak turista sa planina Tare i Zlatibora do Mokre Gore, onda starim  vozom "ćirom" putovanje  do Višegrada, odatle kanjonom Drine do Bajine Bašte, pa autobusom na mjesto polazišta.

"U ovom prstenu, koji se prostire u Srbiji i BiH, Višegrad po svojim kulturnim i istorijskim znamenitostima zauzima značajno mjesto, ali se turistički radnici moraju potruditii da bolje urede prostor oko spomenika jer je to glavni uslov da turista bude zadovoljan viđenim", dodao je Motai.

Japanski ambasador je ponudio Višegradu da njegova zemlja pošalje turističke eksperte koji će obučiti turističke radnike ovog grada na koji način privući turiste. 

Motai je sa svojim domaćinima, načelnikom opštine Tomislavom Popovićem i predsjednikom SO Bilalom Memiševićem, posjetio Ćupriju na Drini i gradilište Andrićgrada.