{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japan donirao 10 miliona KM za održavanje puteva u BiH

F
4.9.2007. u 18:04
0
0
Japan donirao 10 miliona KM za održavanje puteva u BiH
0
Japan donirao 10 miliona KM za održavanje puteva u BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj i otpravnik poslova Ambasade Japana u BiH Futao Motai potpisali su danas u Sarajevu razmjenu nota između vlada dviju zemalja vezano za japanski grant za pomoć II fazi projekta poboljšanja opreme za održavanje puteva u BiH.
Ovim projektom će Vlada Japana osigurati Vijeću Ministara BiH pomoć u vidu granta u iznosu 844 miliona japanskih yena (otprilike oko deset miliona KM ili pet i po miliona eura) koji će biti korišten za potrebe kompanije Ceste d.d. iz Mostara za nabavku vozila i opreme za održavanje puteva. Nosilac ovog projekta je Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH.

Ministar Alkalaj je kazao da još od 1996. godine, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi između BiH i Japana, Japan bezrezervno pomaže Bosni i Hercegovini.

"Ovaj projekt je samo nastavak njegove I faze iz 1998. godine, koja je iznosila oko 11 miliona eura. Odnosi se na isporuku projektno sofisticirane opreme za održavanje cesta u FBiH", kazao je Alkalaj, dodajući da će ova pomoć imati značajno mjesto u daljnjem radu mreže puteva u BiH, a i za sigurnost građana u BiH.

Alkalaj je naglasio da Japan vidi u BiH veoma važnog partnera, kao važnog međunarodnog subjekta s kojim može i želi surađivati na međunarodnom planu.

Otpravnik Ambasade Japana u Sarajevu Futao Motai je kazao da je Japan neposredno nakon rata u BiH prepoznao rekonstrukciju postojeće putne mreže u BiH kao visoki prioritet.

"Zajedničkim naporom međunarodne zajednice, uključujući Japan, te uz pomoć Vlade i ljudi u BiH izgradnja i opravka puteva urodila je plodom, tako da se odnedavno ovaj proces okrenuo ka održavanju postojeće putne mreže, što će doprinijeti procesu daljnje distribucije dobara na širom području i tome da će stanovnici i posjetioci regije koju pokriva projekt imati veliku korist", kazao je Motai.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: