Ažurirani dokument
47

Jammal Trust Bank dospjela na američku crnu listu na kojoj je i dalje i Milorad Dodik

A. D.
Ilustracija: Shutterstock/Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock/Klix.ba
Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a proširio je danas crnu listu fizičkih i pravnih osoba sa Jammal Trust Bank SAL, bankom koja podržava aktivnosti Hezbolaha, saopćio je State Department.

Kako se navodi, Jammal Trust ima duži odnos sa ključnim dijelovima Hezbolaha, finansijski podržava Fondaciju "Mučenika" i kompanije koje su pod kontrolom Hezbolaha

"Današnje uvođenje sankcija ovoj banci odražava našu odlučnost u suzbijanju Hezbolahovih terorističkih aktivnosti u Libanonu", kaže se u saopćenju.

Inače, na "crnoj listi" koja je osvježena sa današnjim datumom još uvijek se nalazi i aktuelni član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. On je na ovu listu dospio u januaru 2017. godine

"Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provođenja Dajtonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje", navedeno je tada iz Ministastva finansija SAD-a.

Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokirana.