BiH
22

Jagland: Ovo su drugi izbori koji ignorišu presudu u slučaju "Sejdić-Finci"

FENA
Generalni tajnik Vijeća Evrope (VE) Torbjorn Jagland izjavio je da će se novoizabrana tijela u BiH suočiti s kolosalnim izazovom da preokrenu sadašnju ekonomsku situaciju i unaprijede stanje u društvu.

"U tu svrhu im je potrebna sva naša podrška i mi ćemo je pružiti", istaknuo je Jagland u izjavi datoj povodom općih izbora održanih u BiH.

Istovremeno, podsjetio je da svim građanima treba omogućiti da se kandiduju na izborima.

"Glasači u Bosni i Hercegovinu birali su svoje predstavnike na izborima koji izgleda da su održani u skladu s tehničkim stadardima slobodnih i fer izbora", ocijenio je Jagland, navodeći da se ne može prenebregnuti činjenica "da su ovo drugi izbori koji ignorišu presudu Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, koja traži od Bosne i Hercegovine da promijeni svoje ustrojstvo".

Potcrtao je da je ponovo značajan broj građana Bosne i Hercegovine bio uskraćen prava da se kandiduje za visoke državne funkcije zato što pripadaju "pogrešnim“ etničkim grupama.

"Bosna i Hercegovina će dobiti našu podršku i potrebno je da uskoro izmijeni Ustav, jer prosperitetna i stabilna Bosna i Hercegovina traži ustavni i pravni okvir koji dopušta svim građanima da se kandiduju za najviše državne funkcije, koji dopušta da žive jedni s drugima i koji ih ne razdvaja", izjavio je Jagland, saopćeno je iz Vijeća Evrope.