{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jagland: Ovo su drugi izbori koji ignorišu presudu u slučaju "Sejdić-Finci"

F
13.10.2014. u 14:57
22
35
Jagland: Ovo su drugi izbori koji ignorišu presudu u slučaju "Sejdić-Finci"
22
Jagland: Ovo su drugi izbori koji ignorišu presudu u slučaju "Sejdić-Finci"
Generalni tajnik Vijeća Evrope (VE) Torbjorn Jagland izjavio je da će se novoizabrana tijela u BiH suočiti s kolosalnim izazovom da preokrenu sadašnju ekonomsku situaciju i unaprijede stanje u društvu.
"U tu svrhu im je potrebna sva naša podrška i mi ćemo je pružiti", istaknuo je Jagland u izjavi datoj povodom općih izbora održanih u BiH.

Istovremeno, podsjetio je da svim građanima treba omogućiti da se kandiduju na izborima.

"Glasači u Bosni i Hercegovinu birali su svoje predstavnike na izborima koji izgleda da su održani u skladu s tehničkim stadardima slobodnih i fer izbora", ocijenio je Jagland, navodeći da se ne može prenebregnuti činjenica "da su ovo drugi izbori koji ignorišu presudu Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, koja traži od Bosne i Hercegovine da promijeni svoje ustrojstvo".

Potcrtao je da je ponovo značajan broj građana Bosne i Hercegovine bio uskraćen prava da se kandiduje za visoke državne funkcije zato što pripadaju "pogrešnim“ etničkim grupama.

"Bosna i Hercegovina će dobiti našu podršku i potrebno je da uskoro izmijeni Ustav, jer prosperitetna i stabilna Bosna i Hercegovina traži ustavni i pravni okvir koji dopušta svim građanima da se kandiduju za najviše državne funkcije, koji dopušta da žive jedni s drugima i koji ih ne razdvaja", izjavio je Jagland, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: