BiH
2

Hill: SAD će podržati kandidate koji su spremni raditi u interesu građana

FENA
Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill objavio je na blogu da će njegova zemlja na predstojećim općim izborima u BiH podržati kandidate koji su spremni raditi u interesu građana Bosne i Hercegovine i koji će prioritete građana staviti na prvo mjesto.

On je dodao da je na građanima BiH da odluče ko su ti kandidati, te da je to izazov s kojim će se suočiti u narednim sedmicama, dok su SAD ovdje da osiguraju da se njihov glas bude uvažen.

"Sa Centralnom izbornom komisijom i našim međunarodnim partnerima radimo da bismo smanjili mogućnost nepravilnosti na izborima tako što planiramo osigurati posmatrače, te podržati lokalne nevladine organizacije koje su posvećene jačanju civilnog društva i stvaranju zdrave demokratije u Bosni i Hercegovini", naveo je Hill.

On tvrdi da je sada na građanima Bosne i Hercegovine da saznaju kako kandidati namjeravaju poboljšati živote birača, te da potom iskoriste svoje pravo i odaberu političara koji ima najbolji plan, a da kandidati i birači moraju ostati fokusirani na stvarne probleme.

"Obični građani shvataju da su političke platforme ostale iste, a njihov životni standard se i dalje pogoršava. Sada svako od vas ima moć da iskoristi svoj glas i kaže političarima da je vrijeme da sjednu za sto i postignu teške kompromise koji su neophodni kako bi ova zemlja išla dalje", smatra Hill.

On navodi da je, nakon što su potrošene godine u kontraproduktivnim pričama o podjelama, vrijeme da građani BiH podrže lidere koji imaju iste prioritete kao i oni, a ne da ih podrže zato što su istog porijekla.

"Ova zemlja je ponosna na svoju istoriju raznolikosti. Etnička pripadnost nije bila prepreka da ljudi pruže pomoć ugroženim u poplavama i ne bi trebala biti prepreka napretku u drugim oblastima. Na kraju krajeva, građani širom BiH imaju iste probleme. Svim ljudima, posebno mladim, potrebna su nova radna mjesta i manje retorike kako bi osigurali bolju budućnost za sebe i za svoju zemlju. Svima vam je potreban pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i putevima, bez obzira gdje živite i kako se zovete", napisao je Hill.

Predložio je bh. građanima da pitaju kandidate šta će uraditi da olakšaju pokretanje biznisa, modernizuju zakone o radu, unaprijede pravosudni sistem i da se bore protiv korupcije.

"Ukoliko vam se ne dopada odgovor nekog političara, nemojte se plašiti da date šansu novim ljudima i novim idejama. Uradite sve što treba da biste pronašli kandidate koji su posvećeni napretku zemlje, a ne kandidate koji su posvećeni sami sebi i sopstvenom bogaćenju", preporučio je Hill.

On je mišljenja da ozbiljni politički lideri shvataju da građani BiH zaslužuju da žive u stabilnoj, prosperitetnoj, multietničkoj državi spremnoj za integraciju u NATO i EU, te da, iako članstvo u euro-atlantskim institucijama možda jeste konačni cilj, ono što je bitno za transformaciju ove zemlje i za bolji život građana su dodatne reforme neophodne za članstvo.

"Kada budete glasali imajte na umu da su za napredak ka EU i NATO ponekad potrebne teške reforme koje uključuju veći stepen transparentnosti i političke odgovornosti i da bi političari koji su posvećeni budućnosti BiH trebali biti spremni da ih provedu", kazao je Hill.

On je izrazio nadu da će građani BiH u rekordnom broju izaći na birališta širom zemlje i dati glas protiv korupcije i ciničnog korištenja nacionalizma koji ovu zemlju sputavaju ali da njihova uloga u ovoj demokratiji ne prestaje kada se svi glasovi zbroje, već svi oni ponaosob imaju ličnu odgovornost da zahtijevaju od novoizabranih političara da ispune svoja obećanja.

"I dok se izborna kampanja zahuktava širom zemlje, mi ćemo iskoristiti vrijeme u narednih nekoliko sedmica za detaljne diskusije o jednom broju ključnih ekonomskih, političkih i socijalnih pitanja. Radujem se vašim komentarima i otvorenom dijalogu o ovim ključnim pitanjima", napisao je u blogu otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill.