{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jadranka Kosor u utorak u BiH?

S
17.1.2011. u 08:14
0
41
Jadranka Kosor u utorak u BiH?
0
Jadranka Kosor u utorak u BiH?
Jadranka Kosor (Foto: Reuters)
Predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor u utorak, 18. januara, dolazi u jednodnevnu posjetu BiH, piše zagrebački "Večernji list".
Isti izvor navodi da bi Kosor trebalo da posjeti opštinu Vitez, bolnicu u Novoj Biloj i franjevački samostan u Gučoj Gori.

Kosor bi, prema protokolu, odmah nakon slijetanja na sarajevski aerodrom, trebalo da otputuje u Vitez, posjeti bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, čiju je izgradnju finansirala Vlada Hrvatske.

Nakon obilaska bolnice, premijer Hrvatske posjetiće opštinu Vitez, gdje bi trebalo da razgovara sa županijskim i opštinskim rukovodstvom, privrednicima, rukovodstvima udruženja nastalih tokom proteklog rata.

Jednodnevnu posjetu BiH, koja se već duže vremena pokušava organizovati, Kosorova završava posjetom franjevačkom samostanu i franjevačkoj kući u Gučoj Gori. Isti izvor navodi da se iz dobijenih informacija nije moglo utvrditi da li će predsjednica Vlade Hrvatske imati bilo kakve susrete u Sarajevu.

"Večernji list" navodi da će tokom posjete "još jednom biti upućena poruka o prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i BiH, ali će se ukazati i na potrebu konzistentnog poštivanja prava Hrvata kao najmanjeg i najugroženijeg konstitutivnog naroda u BiH".

List dodaje da su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor prošle sedmice u zajedničkoj izjavi nedvosmisleno poručili koaliciji koju predvodi SDP BiH "da u ovom trenutku posebno važnim smatraju da se jasno i kroz sve nivoe vlasti i uprave u BiH utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi".

Josipović i Kosor su jasno poručili da bez ravnopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja funkcioniše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: