BiH
0

Jačanje monopola BH Pošte: Vlada FBiH priprema novi zakon koji će ugroziti hiljade radnika

Piše: N. J.
Hoće li BH Pošta dobiti monopol? (Foto: Klix.ba)
Hoće li BH Pošta dobiti monopol? (Foto: Klix.ba)
Hiljade radnih mjesta u Federaciji BiH bit će ugroženo ukoliko kroz parlamentarnu proceduru prođe novi zakon o poštanskom prometu FBiH, čiji je Nacrt pripremila Vlada FBiH.

Potvrdili su nam to sagovornici iz Udruženja poslodavaca komunalne privrede FBiH te iz Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika FBiH.

Koordinator Udruženja Hazim Zečević za Klix.ba je rekao da novi zakon predviđa da se BH Pošti povjeri slanje računa za komunalne usluge, pa čak i novina.

"Ovdje je namjera jačanje monopola BH Pošte, međutim, kada ovaj Nacrt dođe na Ekonomsko-socijalno vijeće, on sigurno neće dobiti podršku ni sindikalaca ni poslodavaca. Država, pak, može donijeti novi zakon, ali bi on bio poguban, povećao bi troškove u javnim preduzećima za 20-25 miliona KM na godišnjem nivou, a ugrozio bi i posao za više hiljada ljudi", rekao je Zečević.

Kršenje Ustava i evropskih direktiva

Dodaje kako je u Nacrtu propisana i kazna od 15.000 KM za pravnu osobu koja prekrši zakon, te da je tu i odredba prema kojoj bi Federalna vlada BH Pošti namirila razliku ukoliko u tom preduzeću ne bi bili zadovoljni ostvarenom zaradom po ovom osnovu.

"To je već nonsens, jer kao da je malo to što će na ovaj način dobiti dodatni monopol i mogućnost da sami formiraju cijene usluga. Uz to, novi zakon bi direktno kršio Ustav i brojne evropske direktive", dodaje naš sagovornik.

Iz Udruženja su već reagovali te poslali primjedbe na ovaj Nacrt na 15 adresa, odnosno institucijama BiH i FBiH. Ključna primjedba se odnosi na definiciju "pismonosne pošiljke", gdje je propisano da se računi za režije i usluge, finansijski i drugi izvještaji te svaka druga korespondencija adresirana na određenog primaoca smatraju poštanskim pošiljkama. Tako bi se računi, izvodi i izvještaji o stanju računa morali slati kao pismonosne pošiljke. Iz Udruženja stoga traže da se javna komunalna preduzeća izuzmu od primjene novoga zakona.

Predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika FBiH Amer Toskić također smatra kako se ovim Nacrtom želi dodatno ojačati monopol BH Pošte koja bi sada prema ovom Nacrtu trebala diktirati situaciju u cijelom poštanskom saobraćaju. Njihove cijene usluga su, kaže, ionako prevelike u odnosu na sve druge privatne firme koje rade u toj oblasti.

"Poznato je da se u javnom sektoru zapošljavaju cijele porodice i određuju plaće kako je kome ćeif. A to mogu upravo na ovakav način omogućavajući monopol takvim firmama, za što nam je najbolji primjer GRAS. Na taj način oni imaju nerealno velike plaće koje nisu zasnovane na stvarnoj zaradi kao što je to u privredi, gdje su plaće radnicima po 400-500 KM", rekao je Amer Toskić.

Dodaje kako samo u Sarajevu ima više hiljada ljudi koji su bolesni i nemoćni te im novine dostavljaju kolporteri na kućnu adresu.

"Novim zakonom jedan broj kolportera bi ostao bez posla, a također bi i jedan broj novinara morao biti otpušten, jer je i sadašnja cijena od 1 KM novinskim kućama jedva dovoljna za pokrivanje troškova, a novim zakonom bi bila povećana cijena distribucije. Također, novim zakonom bi bilo propisano da se i računi za struju, vodu ili plin dostavljaju poštom. Time bi na direktan ili indirektan način bez posla ostale stotine, možda i hiljade ljudi", naveo je Toskić.

Usklađivanje sa državnim zakonom

U Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH, pak, kažu da novi Nacrt pripremaju kako bi se postojeći Zakon o poštanskom saobraćaju uskladio sa sadašnjim Zakonom o poštama BiH, čije su promjene također u proceduri.

"Sve odredbe koje smo ugradili u Nacrt, koji je sada u fazi javne rasprave, su zapravo usklađivanje sa državnim zakonom, jer je to naša obaveza. Međutim, imamo informacije da će novi državni zakon, koji je u pripremi, smanjiti područje rezervisanih usluga, odnosno liberalizovati tržište u oblasti poštanskog saobraćaja, tako da će odredbe iz našeg Nacrta biti u koliziji sa novim državnim zakonom. Ipak, mi ćemo nastaviti proceduru donošenja novog zakona na nivou FBiH zbog usklađivanja sa sadašnjim državnim zakonom, a ako u međuvremenu bude donesen novi državni zakon, mi ćemo sadašnji Nacrt povući i pripremiti novi, usklađen sa novim državnim zakonom", rekao je za Klix.ba Kenan Osmanagić iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

On je naveo da nije poznato koji bi zakon mogao prije biti usvojen, odnosno nije isključio mogućnost da novi federalni zakon "živi" izvjestan period prije usaglašavanja sa novim državnim zakonom.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH, međutim, navode kako nisu posve tačni navodi iz Ministarstva o usklađivanju zakona, budući da, kako ističu, sadašnji državni zakon ne predviđa kaznu za pravne osobe od 15.000 KM, kao ni to da inspektor može zapečatiti firmu odmah po utvrđivanju kršenja zakona i to tako da firma ostaje zapečaćena do okončanja žalbenog postupka.