BiH
15

Jača policijska saradnja u BiH: Marš mira niko neće prekinuti

Klix.ba
Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je potpisan Memorandum o jačanju policijske saradnje između Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potpisali su danas u Banjoj Luci Memorandum o jačanju policijske saradnje.

Prije potpisivanja Memoranduma održan je kraći sastanak u Kabinetu ministra MUP-a Republike Srpske Dragana Lukača gdje je razgovarano o sigurnosnim mjerama koje se poduzimaju u povodu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Konstatovano je da sve aktivnosti vezane za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici teku po planu i sigurno.

Nakon sastanka upriličeno je potpisivanje Memoranduma u kojem su se potpisnici usaglasili da će radi ostvarivanja saradnje, usmjerene na sprječavanje, rješavanje i istrage svih krivičnih djela, a posebno krivičnih djela koja imaju obilježja međuentiteskog kriminala, organizovanog kriminala, krivičnih djela terorizma i ekstremizma, krivičnih djela koja se odnose na neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, kako je definisano krivičnim zakonom, te saznanja o ugroženosti štićenih ličnosti, međusobno razmjenjivati informacije.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Svrha Memoranduma o jačanju policijske saradnje je uspostavljanje efikasnijih oblika saradnje u oblasti borbe protiv svih pojavnih oblika kriminaliteta i poboljšanje zaštite ličnosti koje se posebno osiguravaju na teritoriji Bosne i Hercegovine, međusobna policijska obuka, razmjena informacija i razmjena policijskih iskustava u radu policije", saopšteno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Zasad nemamo nikakve informacije o ratnim zastavama ili za bilo koga provokativnih majica ili obilježja. Nikome nećemo dozvoliti da prekine taj 'Marš'. Niko nema pravo ni mogućnost da to uradi, jer će policija RS to spriječiti i omogućiti da se 'Marš' odvija bez ikakvih problema i kako je planirano", kazao je Lukač.

Lukač je u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdio da će na tom skupu biti od 50 pa i više od 80 visokih delegacija, ali mjere osiguranja su, tvrdi, na takvom nivou da nema potrebe da se mijenjaju i sve što je planirano se provodi kako je i predviđeno.