Stižu kanaderi iz Hrvatske
0

Jablanica: Vatra se približava kućama

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Najteže stanje na području općine Jablanica jutros je iznad sela Sovići gdje se vatra sve više približava kućama, a požar se nalazi na nepristupačnom i miniranom terenu.

Stanje na požarištu je veoma složeno, jer se požarna linija širi velikom brzinom, te vatra u relativno kratkom vremenu može najozbiljnije ugroziti sela Sovići i Doljani, a sa zapadne strane upaliće se kompleks guste šume jelke i bora, čime bi požar ušao u područje planine Vran na općini Tomislav-Grad, rekao je za Fenu Omer Nezirić, pomoćnik načelnika općine za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Tokom prethodnog dana na požarištu je djelovao helikopter Republike Turske i dva helikoptera Oružanih snaga BiH, što je znatno usporilo kretanje požarne linije prema kućama u Sovićima.

Protekle noći vatrogasci iz Jablanice, zajedno sa dvadesetak mještana Sovića, izborili su se da se požarna linija ne proširi do kuća koje se nalaze iznad regionalnog puta Jablanica-Posušje.

"Jutros je u gašenju požara najavljen i kanader iz Republike Hrvatske, te očekujemo stavljane požara pod kontrolu", rekao je Nezirić.