Uslijed obilnih padavina
12

Jablanica: Bujice i odron na magistrali prema Doljanima i lokalnoj cesti u Čivelju

G. Š.
Lokalna cesta u mjestu Čivelj
Obilne kišne padavine na području Jablanice su izazvale bujice i odrone koji su zatrpavali saobraćajnice, ali su nadležne službe pratile cijelo stanje i držale pod kontrolom tako da funkcionisanje života na području Jablanice nije prekidano.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović za Klix.ba kaže da je odron kamena i pijeska otežao saobraćaj na lokalnoj cesti prema mjestu Čivelj, i na magistrali prema Doljanima, ali da ni u jednom trenutku nije dolazilo do prekida saobraćajne komunikacije, jer su nadležne službe adekvatno djelovale.

"Od ranih jutarnjih sati Civilna zaštita i sve dežurne službe su pratile situaciju na području čitave Općine Jablanica. Reagovali su po pozivu, te odmah sa mašinama za čišćenje izašli na teren. Tako da ni u jednom trenutku nije prekinut ni jedan životni proces na području Jablanice" kazao je Šabanović za naš portal.

Uslijed obilnih padavina u kratkom vremenskom periodu, na kratko je je bila pod vodom i ulica prema naselju Lug, ali kako načelnik Jablanice naglašava sve službe prate situaciju i nije za sada nigdje zabrinjavajuća.

Slično je stanje i na području Mostar, gdje su također brojne ulice u jednom trenutku uslijed ogromne količine kiše bile pod vodom.

Podsjetimo da je Federalni hidrometeorološki zavod za danas i sutra (3. i 4. novembra) najavio da se na području slivova Neretve i Cetine očekuju obilne padavine, lokalno jakog intenziteta, što može dovesti do pojave bujičnih poplava.

Zbog toga su službe civilne zaštite u Hercegovini izdale upozorenje javnosti, a vozači se pozivaju na oprez tokom vožnje zbog skliskih kolnika i mogućeg odrona.