Raffi Gregorian
0

"Ja odlazim, ali ne i OHR"

SRNA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izjavio je danas u Brčkom da svi njegovi "šestomjesečni pokušaji da u kontaktima sa zvaničnicima RS obezbijedi objavljivanje Odluke visokog predstavnika koja ničim ne ugrožava nadležnost i ne sprečava RS da snabdijeva distrikt električnom energijom, nisu uspjeli jer nije bilo dobre volje".

"Zbog toga supervizija za Brčko i dalje ostaje, jer je to posljednji uslov iz Konačne arbitražne odluke prije povlačenja", rekao je Gregorian u oproštajnom obraćanju poslanicima Skupštine i ponovio svoju poruku nakon posljednjeg zasjedanja Savjeta za provođenje mira da će "o tome obavijestiti Arbitražni tribunal za Brčko".

Gregorian je naglasio da odlazi zadovoljan iz Brčkog što lokalna vlast funkcioniše efikasno i trajno, posebno ističući da je ovdje privredna situacija povoljnija od ostalih dijelova BiH jer je distrikt "odolio iskušenjima zaduživanja na račun potrošnje".

"Zaduženost entiteta je oko dvije milijarde KM, dok je za isto vrijeme distrikt živio od onoga s čim je raspolagao. U entitetima su rasle plate, ovdje je ta potrošnja zaustavljena prije nekoliko godina. Zbog toga će entiteti teže izaći iz aktuelne globalne recesije i ekonomske krize jer uz glavnicu moraju platiti i kamate međunarodnim monetarnim institucijama pa je distrikt u značajnoj prednosti da nastavi ekonomski razvoj na stabilnim osnovama", istakao je Gregorian.

On je zahvalio građanima i političkim subjektima na saradnji u vrijeme trajanja mandata.   

Bivši zvaničnik Vlade distrikta i brčanski privrednik Ismet Dedeić, kojeg je u martu 2007. godine Gregorian smijenio s dužnosti, uputio mu je na odlasku otvoreno pismo u kome ističe da "sve, pa i njegovo siledžijstvo, imaju svoj kraj". 

"Vi ste u mom slučaju, kao i u mnogim drugim, zloupotrijebili ovlaštenja pa ne čudi što naprasno i povrijeđene sujete, iako ste govorili da to nećete učiniti, ipak morate otići. Uprkos tome, ja nisam srećan što Vam se nije ispunila grlato najavljena želja da budete posljednji supervizor u mom gradu", piše Dedejić, konstatujući da je "Gregoriana iz BiH i Brčkog otjerao loš rad i bliskost sa kriminalcima".
Dedejić ocjenjuje, kako će Gregorianova supervizija ostati ispisana "crnim slovima" u istoriji Brčko distrikta, jer njegovi "podanici u lokalnoj vlasti nisu uspjeli da realizuju nijedan projekat osim famoznog poskupljenja električne energije".

"Vašim odlaskom oslobodićemo se od Vama licemjernih podanika i beskičmenjaka u vlasti koji su za terorisanje građana imali Vašu podršku. Hvala američkoj administraciji što nas je napokon oslobodila jednog od svojih najneuspješnijih diplomata", zaključuje Ismet Dedejić u otvorenom pismu upućenom supervizoru Raffiju Gregorianu. 

Supevizor za Brčko Raffi Gregorian odlučio je da u distriktu od 1. jula, pa u narednih šest mjeseci, na snazi budu cijene električne energije koje važe u Federaciji BiH, a koje su za šest odsto veće od onih koje je u prvih šest mjeseci ove godine naplaćivala "Elektroprivreda RS".

Gregorian je rekao da je na ovu odluku bio primoran, jer nije postignut dogovor o cijeni struje u Brčko distriktu, za šta je optužio Vladu RS i člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz RS Vladimira Dokića.