Prijedlog SDA
48

Izvršni direktor u Autocestama FBiH Adem Zolj mogući kandidat za premijera KS

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izvršni direktor za opće, kadrovske i pravne poslove Autocesta Federacije BiH Adem Zolj jedan je od mogućih kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) za premijera Kantona Sarajevo, saznaje Klix.ba.

Iz nekoliko izvora za Klix.ba potvrđeno je da u SDA još uvijek kalkulišu koga bi mogli kandidovati na poziciju na kojoj se trenutno nalazi Elmedin Konaković.

Prvobitno se za Konakovićevog nasljednika špekuliralo imenom trenutnog ministra finansija u Vladi KS Jasmina Halebića, a sada se spominje i ime Adema Zolja. Do polovine marta bi trebalo biti poznato da li će SDA uspjeti smijeniti Konakovića i imenovati njegovog nasljednika.

Zolj je rođen 1964. godine u Sopilji, općina Nevesinje, a diplomirao je i kasnije magistrirao na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao šef Službe za komunalne poslove u Općini Novo Sarajevo, a u periodu od 1999. do 2015. godine obnašao je funkciju direktora u Direkciji za puteve KS pri Ministarstvu saobraćaja.

Od 2016. je radio u JP Autoceste FBiH kao v. d. izvršnog direktora Sektora upravljanja i održavanja, a potom kao v. d. izvršnog direktora Sektora za opće, kadrovske i pravne poslove. Nadzorni odbor JP Autoceste FBiH imenovao ga je 25. maja 2017. na puni mandat, u trajanju od četiri godine, izvršnog direktora za opće, kadrovske i pravne poslove.

Supruga potencijalnog premijera Kantona Sarajevo je Amra Zolj koja trenutno obnaša funkciju izvršne direktorice programa na Televiziji Sarajevo.

Stranka demokratske akcije (SDA) ranije je u Skupštinu Kantona Sarajevo uputila zahtjev za smjenu premijera KS Elmedina Konakovića zbog napuštanja stranke.

Iz SDA su jasno poručili kako Konakovićevu ostavku traže jer nije imenovan da zastupa interese građana, već stranke.