Šteta 100.000 KM
508

Izvođač radova srušenog mosta na Ilidži: Stubovi su stabilni, rijeka je odnijela željeznu oplatu

Piše: I. Č.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Izvođač radova na mostu srušenom na Ilidži usljed povećanja vodostaja rijeke Željeznice je Porobić d.o.o. iz Zavidovića, a direktor te firme Edin Porobić je za Klix.ba kazao da nisu mogli predvidjeti vanredne okolnosti i da je šteta zbog rušenja od 80 do 100 hiljada KM.

Porobić napominje da je rok za završetak radova na mostu do maja 2019. godine i da ne bi trebalo da bude kašnjenja ukoliko uslovi budu pogodni za građenje.

"Most nije fiksiran. Bio je postavljen taj takozvani srednji rastvor. Tako idu radovi. Nismo mogli predvidjeti da će doći do vanrednih okolnosti. Sad ćemo skinuti srednji rastvor i ponovo ga uraditi. Troškove snosi izvođač radova", kazao je Porobić.

Navodi da su stubovi stabilni, ali da je pukla ploča i oplata, odnosno da je rijeka odnijela željeznu skelu.

"Mislim da se radovi mogu završiti u roku ako uslovi budu dozvoljavali. Zavisi sve od vremena. Otprilike mjesec traje obnova ovog uništenog dijela", rekao je Porobić za Klix.ba.

Vrijednost radova, prema ugovoru, iznosi 1.394.323,20 KM. Porobić d.o.o. nije jedini izvođač radova, a prema tvrdnjama direktora firme, imaju jednog kooperanta - firmu iz Sarajeva.