Sutra sastanak
218

Izvjestan dogovor o prelasku granica na Zapadnom Balkanu samo s ličnom kartom

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Radna grupa predstavnika šest država Zapadnog Balkana sastat će se sutra i nastaviti razgovore o regionalnom sporazumu o prelasku granica samo s ličnom kartom, saznaje Klix.ba.

Razgovori se odvijaju pod koordinacijom Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), a na osnovu deklaracije koju su lideri i predstavnici država Zapadnog Balkana potpisali na samitu u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa prošle godine.

Ideja ovog sporazuma jeste da se olakšavanjem kretanja osnaže veze i ekonomska saradnja u regiji. Kako nam je potvrđeno, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH aktivno sudjeluju u radu koordinacijskih tijela.

"BiH učestvuje u pregovorima o regionalnom sporazumu, a na bazi dokumenata i saglasnosti koje su ustanovljene dokumentima iz Sofije", potvrđeno nam je iz bh. ministarstva vanjskih poslova.

Ukoliko se sporazum dogovori i potpiše, građani BiH će moći putovati na Kosovo samo s ličnom kartom, a i građani Kosova će također moći prelaziti bh. granicu s ličnim kartama. Imajući u vidu veliki potencijal ekonomske saradnje, ovaj dogovor bi mogao biti snažan podsticaj i za bh. ekonomiju.

S obzirom na to da se bliži novi samit Berlinskog procesa, postoji nada da bi se dogovor o prelasku granica samo s ličnom kartom mogao postići što prije.

Kako nezvanično saznajemo, najveći dio posla je završen, ali se čeka usaglašavanje nekih detalja.

Inače, deklaraciju iz Sofije od 10. novembra 2020. godine, u kojoj je dogovoreno da će se ići u ovom smjeru, podržalo je i rukovodstvo Evropske unije, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen, šef evropske diplomatije Josep Borrell, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emanuel Makron, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, te premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji su učestvovali na samitu.