|

Izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su naštetile "Krivaji"

Izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su naštetile "Krivaji"
0
F
FENA
18.2.2011. u 13:33
8
komentara
0

dijeljenja
Izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su naštetile "Krivaji"
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 51-godišnjeg N.P, 62-godišnjeg I.M, 54-godišnjeg E.G. i 60-godišnjeg V.T. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela, saopćeno je iz te policijske uprave.
Za prvoprijavljenog 51-godišnjaka osnovano se sumnja da je počinio krivična djela sklapanje štetnog ugovora, zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i povrede ravnopravnosti u zapošljavanju.

A 62-godišnjak je prijavljen za krivično djelo povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, 54-godišnjak za zloputrebu službenog položaja ili ovlasti, a 60-godišnjak zbog zlouptrebe službenog položaja ili ovlasti te pomaganja u vezi s krivičnim djelom "sklapanje štetnog ugovora".

Iz Federalne uprave policije je saopćeno da su njeni istražitelji, postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, potvrdili osnov sumnje da je prvoprijavljeni u svojstvu odgovorne službene osobe u preduzeću "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u septembru 2008. zaključio Ugovor o zajedničkom ulaganju-Ugovor o osnivanju mješovitog društva s firmom Ferimpex d.o.o. Zavidovići, čije su odredbe štetne po kapital "Krivaje" i po radnike povjerioce.

Iz ugovora je vidljivo da su "Krivajine" nekretnine, postrojenja, oprema i zalihe proizvoljno vrednovane te da je definirano da će ulagač, IP "Krivaja", bez naknade novoosnovanom društvu ustupiti na korišćenje stalna sredstva u sastavu DC Tvornica do konačnog rješenja statusa te imovine.

Također je prijavljeni potpisao ugovor svjestan da su u njemu diskriminirajuće odredbe po radnike "Krivaje" u vezi sa zapošljavanjem u novoosnovanoj zajedničkoj firmi "Krivaja 1884".

Da bi se zaposlili u novoj firmi, radnici su bili prisiljeni odreći se svojih potraživanja i prava stečenih u sudskim sporovima vođenim protiv "Krivaje".

Drugoprijavljeni, kao odgovorna službena osoba firme Ferimpex, zloupotrijebio je svoj položaj ili ovlasti potpisavši u septembru 2008. Ugovor o zajedničkom ulaganju (bez broja), svjestan diskriminirajućih odredbi po sve uposlenike IP "Krivaja" u vezi sa zapošljavanjem u novoosnovanoj zajedničkoj firmi "Krivaja 1884" d.o.o. Zavidovići.

Trećeprijavljeni, u svojstvu odgovorne službene osobe u Agenciji za privatizaciju FBiH, prekoračio je granice svojih ovlasti jer je u martu 2008. potpisao odobrenje za raspisivanje javnog poziva za dostavljanje ponuda za promjenu strukture kapitala po osnovu zajedničkog ulaganja IP "Krivaja", a bez prethodno pribavljene analize finansijskog poslovanja preduzeća za posljednje tri godine, s revizijom poslovanja u prethodnoj 2007. godini.

Četvrtoprijavljeni, u svojstvu stalnog sudskog vještaka ekonomske struke, zloupotrijebio je svoje ovlasti tako što je u postupku registracije privrednog subjekta "Krivaja 1884" u maju 2009. Općinskom sudu u Zenici podnio nalaz i mišljenje o visini osnivačkog uloga IP "Krivaja" (4.285.714,00 KM), a što nije zasnovano na adekvatnim podacima.

To je uradio na osnovu usmenog zahtjeva prvoprijavljenog iako je znao da će takav nalaz poslužiti u svrhu registracije novog društva i oštećenja povjerioca IP "Krivaja".

Istragom je utvrđeno da "Krivaja 1884" d.o.o ni do danas nije formalnopravno registrirana, ali da je podnijela zahtjev za registraciju i promjenu naziva u PD Krivaja 1884.

Također, istražitelji su utvrdili da društvo vrši poslovanje koristeći dokumentaciju, logo, pečat i ostalo, bez bilo kakvih kontrola i provjera nadležnih službi i pored činjenice da nije registrirano, nema poreznu prijavu, ID broj itd., saopćeno je iz Federalne uprave policije.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...