Uprava policije FBiH
0

Izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su naštetile "Krivaji"

FENA
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 51-godišnjeg N.P, 62-godišnjeg I.M, 54-godišnjeg E.G. i 60-godišnjeg V.T. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela, saopćeno je iz te policijske uprave.

Za prvoprijavljenog 51-godišnjaka osnovano se sumnja da je počinio krivična djela sklapanje štetnog ugovora, zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i povrede ravnopravnosti u zapošljavanju.

A 62-godišnjak je prijavljen za krivično djelo povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, 54-godišnjak za zloputrebu službenog položaja ili ovlasti, a 60-godišnjak zbog zlouptrebe službenog položaja ili ovlasti te pomaganja u vezi s krivičnim djelom "sklapanje štetnog ugovora".

Iz Federalne uprave policije je saopćeno da su njeni istražitelji, postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, potvrdili osnov sumnje da je prvoprijavljeni u svojstvu odgovorne službene osobe u preduzeću "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u septembru 2008. zaključio Ugovor o zajedničkom ulaganju-Ugovor o osnivanju mješovitog društva s firmom Ferimpex d.o.o. Zavidovići, čije su odredbe štetne po kapital "Krivaje" i po radnike povjerioce.

Iz ugovora je vidljivo da su "Krivajine" nekretnine, postrojenja, oprema i zalihe proizvoljno vrednovane te da je definirano da će ulagač, IP "Krivaja", bez naknade novoosnovanom društvu ustupiti na korišćenje stalna sredstva u sastavu DC Tvornica do konačnog rješenja statusa te imovine.

Također je prijavljeni potpisao ugovor svjestan da su u njemu diskriminirajuće odredbe po radnike "Krivaje" u vezi sa zapošljavanjem u novoosnovanoj zajedničkoj firmi "Krivaja 1884".

Da bi se zaposlili u novoj firmi, radnici su bili prisiljeni odreći se svojih potraživanja i prava stečenih u sudskim sporovima vođenim protiv "Krivaje".

Drugoprijavljeni, kao odgovorna službena osoba firme Ferimpex, zloupotrijebio je svoj položaj ili ovlasti potpisavši u septembru 2008. Ugovor o zajedničkom ulaganju (bez broja), svjestan diskriminirajućih odredbi po sve uposlenike IP "Krivaja" u vezi sa zapošljavanjem u novoosnovanoj zajedničkoj firmi "Krivaja 1884" d.o.o. Zavidovići.

Trećeprijavljeni, u svojstvu odgovorne službene osobe u Agenciji za privatizaciju FBiH, prekoračio je granice svojih ovlasti jer je u martu 2008. potpisao odobrenje za raspisivanje javnog poziva za dostavljanje ponuda za promjenu strukture kapitala po osnovu zajedničkog ulaganja IP "Krivaja", a bez prethodno pribavljene analize finansijskog poslovanja preduzeća za posljednje tri godine, s revizijom poslovanja u prethodnoj 2007. godini.

Četvrtoprijavljeni, u svojstvu stalnog sudskog vještaka ekonomske struke, zloupotrijebio je svoje ovlasti tako što je u postupku registracije privrednog subjekta "Krivaja 1884" u maju 2009. Općinskom sudu u Zenici podnio nalaz i mišljenje o visini osnivačkog uloga IP "Krivaja" (4.285.714,00 KM), a što nije zasnovano na adekvatnim podacima.

To je uradio na osnovu usmenog zahtjeva prvoprijavljenog iako je znao da će takav nalaz poslužiti u svrhu registracije novog društva i oštećenja povjerioca IP "Krivaja".

Istragom je utvrđeno da "Krivaja 1884" d.o.o ni do danas nije formalnopravno registrirana, ali da je podnijela zahtjev za registraciju i promjenu naziva u PD Krivaja 1884.

Također, istražitelji su utvrdili da društvo vrši poslovanje koristeći dokumentaciju, logo, pečat i ostalo, bez bilo kakvih kontrola i provjera nadležnih službi i pored činjenice da nije registrirano, nema poreznu prijavu, ID broj itd., saopćeno je iz Federalne uprave policije.