BiH
0

Izvještaj o nacionalnoj strategiji biodiverziteta, biološke i pejzažne raznolikosti

FENA
U povodu 5. juna, Svjetskog dana zaštite okoliša, Međuentitetsko tijelo za okoliš danas je u Sarajevu održalo svečano-radnu sjednicu na kojoj je razmatran Izvještaj o nacionalnoj strategiji biodiverziteta, biološke i pejzažne raznolikosti s akcionim planom za BiH.

Pomoćnik federalnog ministra okoliša i turizma Mehmed Cero kazao je novinarima da je to strateški dokument što bi ga BiH trebalo da usvoji do kraja godine. Taj dokument je jedna od obaveza po međunarodnoj Konvenciji UN-a o zaštiti biodiverziteta.

"Istovremeno se treba voditi računa kad će BiH napraviti prvi nacionalni izvještaj vezan za klimatske promjene. Za izradu nacionalne strategije nadležno je federalno ministarstvo okoliša i turizma uime države, dok je za klimatske promjene nadležno resorno ministarstvo iz RS-a. Te aktivnosti treba iskoordinirati na entitetskom nivou i o tome informirati državne institucije", kazao je Cero.

On je mišljenja da se, s obzirom na činjenicu da je BiH potpisinica mnogih međunarodnih konvencija i protokola, na državnom nivou mora uspostaviti institucija u ozbiljnijem kapacitetu nego je sad i određena agencija koja bi profilirala niz bitnih podataka iz te oblasti.

Međuentitetsko tijelo za okoliš osnovano je odlukama entitetskih vlada krajem prošle godine kao obaveza iz Zakona o zaštiti okoliša FBiH i Zakona o zaštiti životne sredine RS-a. Primarni cilj tog tijela je olakšati koordinaciju aktivnosti iz oblasti okoliša na međuentitetskom nivou i stvaranje preduvjeta za uspostavu i jačanje okolišnih institucija na državnom nivou koje su neophodne za provođenje brojnih međunarodnih konvencija i protokola iz te oblasti koje je ratificirala BiH.