Nedovoljan rast
9

Izvještaj MMF-a: Domaća politika predstavlja negativan rizik po BiH

Klix.ba
Međunarodni monetarni fond (MMF) je nakon zaključenja konsultacija prema članu IV sa Bosnom i Hercegovinom za 2017. godinu objavio izvještaj o prvom pregledu po osnovu proširenog aranžmana. Podsjetimo, MMF je našoj zemlji protekle sedmice odobrio novih 145 miliona KM u okviru druge tranše kredita.

Kako je istaknuto u danas objavljenom izvještaju, makroekonomske prilike u Bosni i Hercegovini su stabilne, ali je rast nedovoljan da bi došlo do smanjenja nezaposlenosti i postizanja konvergencije prihoda sa EU.

Posljednjih godina došlo je do smanjenja unutrašnjih i vanjskih neravnoteža. Privredna aktivnost počela je da se oporavlja sa preokretom situacije u Evropi, a očekuje se da će srednjoročno i dalje rasti, vođena investicijama u javnu infrastrukturu i realizacijom strukturalnih reformi. Otvaranje novih radnih mjesta je ključ za smanjenje visoke stope nezaposlenosti i postizanje konvergencije prihoda sa Evropskom unijom.

Domaća politika predstavlja negativan rizik, dok su eksterni rizici uravnoteženiji, zaključak je MMF-a.

Politike treba imati za cilj povećanje potencijala rasta i saniranje strukturalnih slabosti, uz očuvanje ekonomske i finansijske stabilnosti: među njima su (i) strukturalne reforme kojima se podstiče potencijal rasta i zapošljavanja putem unapređenja investicione klime; (ii) preorijentisanje strukture javne potrošnje sa ukupnih izdvajanja za plate na kapitalne investicije; i (iii) unapređenje finansijskog regulatornog okvira i unapređenje finansijske stabilnosti, te (iv) jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora zemlje.

Iz MMF-a navode da su vlasti u BiH su ostvarile napredak na realizaciji politika po osnovu proširenog aranžmana (EFF), uprkos zastoju u zaključenju prvog pregleda. Prošireni aranžman, koji je odobren u septembru 2016. godine (443.042 miliona dolara; 167,06 procenata kvote) akcenat stavlja na povećanje potencijala BiH za rast uz očuvanje makroekonomske stabilnosti. Institucije su tražile odustajanje od kriterija izvršenja čiji je rok bio kraj juna 2017. godine, a ticao se neto kreditiranja (budžetski bilans) za institucije Bosne i Hercegovine i centralnu vladu Federacije. Ispunile su nekoliko prethodnih mjera za prvi pregled i ostvarile napredak na realizaciji strukturalnih odrednica, iako je kod nekih odrednica došlo do kašnjenja iz tehničkih razloga ili razloga kapaciteta.

Na osnovu dosadašnjeg ostvarenja i politika koje su vlasti predložile za naredni period, stručni tim preporučuje zaključenje prvog pregleda. Osoblje podržava zahtjev vlasti za dvanaestomjesečno produženje perioda EFF-a i promjenu dinamike povlačenja sredstava. Iznos od 63.4125 milion američkih dolara bio bi raspoloživ po zaključenju ovog pregleda, čime bi ukupni iznos povučenih sredstava po osnovu EFF-a iznosio 126.8250 miliona dolara. Stručni tim također podržava zahtjev za odustajanje od kriterija izvršenja pošto su odstupanja bila privremena i/ili manja.

Izvještaj su odobrili Jörg Decressin i Yan Sun. Tim osoblja, koji su činili Ilahi (šef), Cipollone, Qu i Zhang (svi iz EUR), de Carvalho-Filho (SPR) i Gottschalk (FAD) boravili su u Sarajevu i Banjoj Luci u periodu od 7. do 21. novembara i od 19. do 22. decembra 2017. godine. Parodi (rezidentni predstavnik), Mrkonja i Čegar (lokalni ekonomisti) pružili su pomoć misiji. Kalezić (OED) prisustvovao je razgovorima o politici. Tim je imao susrete sa Draganom Čovićem, Denisom Zvizdićem, Vjekoslavom Bevandom, Senadom Softićem, Fadilom Novalićem, Željkom Milićević, Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović, Tegeltijom. Sručni tim također je imao sastanke sa predstavnicima privredne i diplomatske zajednice. C. Borisova, C. Batog i N. Samuel pomogli su u pripremi ovog izvještaja, navode iz MMF-a.

MMF