Gori u mnogim općinama
0

Izvještaj Civilne zaštite: Vatrogasci širom Federacije BiH bore se s vatrom

B. T.
U FBiH registrirani brojni požari
U FBiH registrirani brojni požari
Požarom je ugroženo naseljeno mjesto Donja Jablanica, kao i objekti na Komadinovom vrelu. Akcija gašenja požara se nastavlja i danas, navodi se u zbirnom izvještaju o stanju na požarištima u Federaciji BiH, koji je pripremila Federalna uprava civilne zaštite.
Kako su naveli, jutrošnje stanje na požarištu Komadinovo vrelo je bilo kao i prethodnih svako jutro, s obzirom na to da tokom noći padom temperature dolazi i do smanjenja, a dnevnim rastom temperature dolazi i do povećanja požara.

Stanje na ostalim požarištima u FBiH:

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vatrogasna jedinica Mostara imala je intervencije na gašenju više požara, gdje su uglavnom gorjeli trava i nisko rastinje.

Vatrogasna jedinica grada Čapljine vršila je obilazak i čišćenje terena lokaliteta Budisavina/teren Čapljina - Stolac te intervencije na gašenju požara na Karaotoku, gdje su gorjeli nisko rastinje i šuma, te Dretelju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Tokom noći je vršen obilazak požarišta na Budisavini, požarište je i dalje pod nadzorom.

Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je nekoliko intervencija na gašenju požara u kojima su gorjeli trava, nisko rastinje i smreka. Vatrogasci u Konjicu sinoć su imali intervenciju na gašenju požara u Hasanovićima, gdje su gorjeli šuma i nisko rastinje.

U Stocu je aktivan požar ispred naseljenih mjesta Derani i Stupišta, gdje gore trava, nisko i visoko rastinje. Požar ne prijeti naseljenim mjestima. Požar je na nepristupačnom i minsko-sumnjivom terenu. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo. Požar na lokaciji Kvanj (Grad Mostar) proširio se prema naseljenom mjestu Dolovi (općina Stolac). Gore trava, visoko i nisko rastinje. Požar je još aktivan, ali ne prijeti kućama. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Vatrogasna jedinica općine Rama, imala je intervencije na gašenju nekoliko požara gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Vatrogasna jedinica Širokog Brijega gasila je požar u mjestu Kočerin na lokalitetu Rujan. Gore šuma, trava i nisko rastinje. Požar je još djelom aktivan na nepristupačnom terenu. Gašen je i požar u na lokalitetu Brig. Gorjelo je nisko rastinje i trava. Opožareno je oko 10.000 kvadratnih metara površine.

U Grudama su pripadnici DVD Gorica u mjestu Sovići na lokalitetu Sulića pravac gasili požar u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje u blizini kuća. Opožareno je oko 25.000 kvadratnih metara.

Vatrogasna jedinica Ljubuškog gasila je požar u mjestu Klobuk. Gorjeli su trava i nisko rastinje.

Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vir, gdje su gorjeli trava, nisko rastinje i otpad.

Srednjobosanski kanton

Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali su jednu intervenciju na gašenju požara u mjestu Kruščici, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen.

Pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice općine Kiseljak imali su jednu intervenciju u naselju Male Sotnice gdje je gorjelo nisko rastinje i otpad. Požar je ugašen.

Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice općine Jajce imali su tri intervencije na gašenju požara u naseljnima Vrbica, Kruščica te Harmani.Svi požari su ugašeni.

Vatrogasci vatrogasnog društva općine Busovača imali su dvije intervencije na lokalitetu Carica gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje i u Buseljima gdje je izbio požar na pomoćnom objektu. Požari ugašeni.

Ugašen je požar na Crnom Vrhu u Općini Novi Travnik

Unsko-sanski kanton

Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je dvije intervencije na gašenju trave i niskog rastinja.

Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Perna, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Vatrogasna jedinica općine V. Kladuša, imala je nekoliko intervencije na gašenju požara, gdje je gorjela trava.

Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je dvije intervencije, u jednom slučaju je gorjela kuća, u drugom trava i nisko rastinje.

Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Sanica, gdje je gorjela trava.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Paša Bunar i Dolovi. Požari su lokalizovani i ugašeni.

DVD Teočak imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Snježnica. Požar je loklizovan i ugašen.

Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je dvije intervencije na gašenja požara, u naselju Džakule gdje je gorjelo nisko rastinje i sijeno i požar na gradskoj deponiji smeća u Gračanici. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Vatrogasna jedinica Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Vučkovci. Požar je lokaizovan i ugašen.

Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je tri intervencije na gašenju požara, nisko rastinje u naselju Frkići i dvije intervencije u naselju Dublje gdje je gorjelo sijeno. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Kozarci. Požar je ugašen.

Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je dvije intervencije na gašenju požara u Tešnju-Mekiš 25. gdje je gorjela drvena bandera od ulične rasvjete usled udara groma. Prouzrokovana je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih osoba, i druga intervencija u mjestu Bobare-Križ kojom prilikom je gorio otpad u šumi.

Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju dijela šumskog požara na reonu Lovnice, između opština Žepče i Zavidovići. Požar je i dalje aktivan, požarište trenutno na miniranom području. Nadzor nad požarom vrši ŠPD ZDK.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su devet manjih intervencija i to: dvije na gašenju trave i niskog rastinja, jednu na gašenju otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog stabla, jednu na gašenju zapaljene garaže, tri osiguranja jedan sportski događaj) i jednu tehničku intervenciju na UKCS.