O radu institucija vlasti
0

Izvještaj CCI-ja: HNK je jedan od najgorih kantona u 2011.

Piše: J. L.
Mostar (Foto: Amar Džubur)
Mostar (Foto: Amar Džubur)
Predstavljajući Izvještaj o radu institucija vlasti za 2011. godinu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, glasnogovornica Centara civilnih inicijativa (CCI), Majda Behrem Stojanov, je kazala kako su se predstavnici vlasti u ovom kantonu, umjesto svojim poslom i radom na dobrobit građana, bavili sami sobom.

Kazala je i to kako su krajnje skromni rezultati rada Vlade i Skupštine obilježili prošlu godinu te, ako se tome pridoda rekordno dug proces konstituiranja vlasti, koji ni do danas nije završen, i nepravovremeno usvajanje budžeta, može se kazati kako je HNK jedan od najgorih kantona. Behram Stojanov je dodala kako je 13 zastupnika profesionaliziralo svoj mandat u Skupštini HNK, a sedam je zastupnika neprofesionalaca.

Zbroje li se primanja samo profesionalno angažiranih zastupnika dolazi se do podatka kako su oni građane koštali 365.943 KM i to bez doprinosa. Ako dodamo da svi zastupnici primaju redovan mjesečni paušal u iznosu od 700 KM, u 2011. godini zastupnici u Skupštini HNK su samo za paušale potrošili 252.000 KM. Govoreći o radu Vlade HNK Behrem Stojanov je istaknula kako ni Vlada, koja je sve do 9. 11. 2011. godine bila u "tehničkom mandatu", nije kreirala Program rada za 2011. godinu, što, kako je kazala, ne iznenađuje, budući da je za vrijeme trajanja svog mandata na vrijeme usvojila samo Program rada za 2008. godinu.

Konsultantica za monitoring rada Vlade i Skupštine HNK, Vesna Milas, je kazala kako Skupština HNK u prošloj godini nije uradila gotovo ništa. To je obrazložila podatkom da je Skupština u prethodnoj godini održala svega devet sjednica koje ukupno nisu trajale ni 40 sati, a realizirala je svega 33 tačke dnevnog reda. Prema riječima Vesne Milas za 12 mjeseci 2011. godine Vlada HNK je utvrdila samo tri zakona, s tim da je dva utvrdila Vlada u tehničkom mandatu dok je jedan zakon utvrdila nova Vlada imenovana u studenom 2011. godine.

“Građani među kojima je koro 30.000 nezaposlenih, već godinama čekaju na donošenje raznih zakona kao što su Zakon o zaštiti porodica s djecom, Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, o koncesijama, o visokom obrazovanju i niz drugih zakonskih rješenja. Cijeli prethodni mandat Vlada HNK je kasnila s usvajanjem budžeta. Nijednu godinu u cijelom mandatu bivša Vlada nije usvojila budžet do kraja jedne godine za narednu, što predstavlja kontinuirano kršenje Zakona o Budžetu FBiH, kazala je Milas.

Ipak članovi CCI-ja su istaknuli kako je nova Vlada u prvim mjesecima svog rada pokazala mnogo veću osjetljivost za potrebu javnosti da bude informirana o njenom radu i mnogo veću svijest o svojim obvezama.