BiH
0

FOTO / Izviđači: Veliki interes za odmor na Boračkom jezeru

Sarajevo-x.com
Na tradicionalnom ljetovanju i taborovanju na Boračkom jezeru kod Konjica, u organizaciji Saveza izviđača Općine Zenica, borave prve grupe mladih i izviđača.

Pod sloganom "Doživite magiju Boračkog jezera" ove godine na Boračkom jezeru kod Konjica boraviti će više od 1.000 djece, adolescenata, sportista i mladih koji će u prirodi provesti barem jedan dio raspusta neopterećeni svakodnevnim problemima odraslih.

Edin Šarić (Foto: ZEDA)
Edin Šarić (Foto: ZEDA)
"Trenutno u našem centru imamo oko 150 mladih, koji kao grupe rade po svojim programima rada. Na jezeru se nalaze članovi Odbojkaškog kluba Čelik, zatim oko 80 djece iz specijalne osnovne škole iz Zenice sa nastavnicima, a u kampu se održava i prvi ciklus naše izviđačke škole sa 35 polaznika. S obzirom da je najavljeno vrelo ljeto sa visokim temperaturama interes za ovogodišnje ljetovanje u izviđačkom centru na Boračkom jezeru je veliki, ali mi smo proširili smještajne kapacitete i uvijek mjesta ima doboljno za sve zainteresovane. Naša prva zvanična smjena za ovogodišnje ljetovanje kreće prvog jula i još ima malo slobodnih mjesta. Problem je sa drugom smjenom koja je gotovo popunjena, ali mi ćemo nastojati da, osim već stalnih učesnika ljetovanja, prihvatimo i sve one koji žele da ovo ljeto provedu na Boračkom jezeru", kazao je Edin Šarić, predsjednik SIO Zenica.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Cijena boravka u jednoj smjeni je 160 KM, u koju je uključen autobuski prijevoz, boravak i smještaj učesnika (šatorski smještaj, a za najmlađe smještaj u čvrstim objektima), zatim kompletna ishrana na bazi devet punih pansiona, koja uključuje doručak, ručak i večeru. Tokom ljetovanja organizovana je stalna medicinska služba sa stalno ambulantom u okviru izviđačkog tabora, izviđački programski sadržaji, sportski sadržaji, zabavni programi i mnoge druge aktivnosti.

Kamp zeničkih izviđača za ovo ljeto je obnovljen i povećan je broj smještajnih kapaciteta. Od ovog ljetovanja u upotrebi su četiri nova moderna bungalova sa 64 ležaja, koja su izgrađena zahvaljujući donaciji Ambasade Japana u BiH, a svečanost primopredaje objekata predviđena je za sredinu jula.