Obilježena 60. godišnjica izviđaštva
0

Izviđači namjeravaju formirati državno udruženje

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Smotra Saveza izviđača Bosne i Hercegovine, kojom je obilježena 60. godišnjica izviđaštva i 90. godišnjica skautizma u BiH, održana je u periodu od 20. do 30. jula ove godine na Boračkom jezeru u organizacija Saveza izviđača Federacije BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Na smotri pod sloganom "60./90. godina obrazovanja za život" učestvovalo je oko 800 izviđača iz BiH, uz prisustvo izviđača-gostiju iz zemalja regiona.

Tokom desetodnevne Smotre članovi 22 odreda izviđača razmijenili su iskustva, učestvovali u različitim radionicama, te pokazali znanje kroz izviđački višeboj.

Predsjednik Saveza izviđača FBiH Bahrudin Fazlić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je cilj Smotre ispunjen i pored vremenskih uvjeta koji nisu išli na ruku učesnicima i organizatorima.

"Uprkos lošem vremenu ovogodišnja Smotra pokazala je da se u BiH ozbiljno pristupa realizaciji izviđačkih programa", istakao je Fazlić i dodao da je slijedeći korak izviđača u BiH formiranje saveza izviđača Bosne i Hercegovine.

Sveukupni pobjednik izviđačkog višeboja bio je odred izviđača "Igman 92" iz Sarajeva.

U kategoriji poletarci i pčelice prve mjesto osvojili su izviđači odreda "Neretva" iz Konjica, dok je odred ''Stari Grad'' iz Mostara bio najbolji u kategoriji mladih izviđača i planinki. Odred izviđača "Đorđe Simeonović" iz Zaječara (Srbija) osvojio je prvo mjesto u kategoriji starijih izviđača i planinki.