Vrhovni sud FBiH
87

Izudinu Tahiroviću kazna smanjena za dvije i po godine

Piše: El. B.
Izudin Tahirović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izudin Tahirović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vrhovni sud Federacije BiH je, na ročištu koje je, da bi se izbjegao pritisak javnosti, održano u tajnosti 7. jula ove godine, Izudinu Tahiroviću smanjio kaznu za ubistvo navijača FK Željezničar Mirze Raščića za dvije i po godine.
Izudin Tahirović osuđen je zbog ubistva s predumišljajem 14. novembra 2016. godine na 20 godina zatvora, što je zakonom okarakterisano kao maksimalna kazna.

Preinačenom odlukom izrečena mu je kazna od 17 godina i 6 mjeseci zatvora, a u kaznu je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

"Ogorčeni smo novom presudom, pogotovo jer smo za nju saznali iz medija. Kao porodica ćemo se na ovu vrstu presude oglasiti za nekoliko dana, jer smo trenutno u šoku. Sramotno je da mi kao porodica oštećenog nemamo nikakva prava, što se tiče ročišta na Vrhovnom sudu", rekla je kratko za portal Klix.ba Zerina Raščić, sestra ubijenog Mirze.

Podsjećamo, Tahirović je nakon ubistva Raščića 16. aprila 2015. godine pobjegao, ali su ga pripadnici sarajevske policije istu noć uhapsili. Od trenutka hapšenja bio je u pritvoru, a optužnica protiv njega je potvrđena 7. jula 2015. godine.

Prema izjavama svjedoka, Raščić je sa svojim drugovima s tribine u prostorijama udruženja Plavih prikupljao novac za gostujuću utakmicu FK Željezničar u Vitezu. Tahirović se tog dana sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje te ispalio četiri metka u pravcu Raščića koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije, a nedugo nakon toga je i preminuo.