BiH
0

Izrečena prvostepena presuda u predmetu "Kučević i drugi"

FENA
Sudsko vijeće Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine danas je oglasilo krivim Tasima Kučevića za organizirani kriminal u vezi s navođenjem na prostituciju i poreznu utaju i osudilo ga na 10 godina zatvora.

Drugookrivljenoj u ovom predmetu Melihi Pjević, koja se tereti za ista krivična djela, izrečena je zatvorska kazna u trajanju od sedam godina.

Istovremeno, Kučević i Pjević, vlasnici ugostiteljskih objekata motela "Mlin" i "Night club American" u Ljubačama, općina Tuzla, u kojima je, kako je Sud utvrdio, organizirano pružanje seksualnih usluga, nepravomoćnom presudom su oslobođeni optužbi za trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje osoba radi prostitucije, te optužbi za pranje novca.

Suoptuženici u ovom predmetu Enver Spahić, Zoran Trbara i Admir Fazlić proglašeni su krivim za organizirani kriminal u vezi s navođenjem na prostituciju, što se odnosi na organiziranje i nadziranje pružanja seksualnih usluga, te osuđeni na zatvorske kazne od po 3 godine i šest mjeseci.

Mirzet Đulović, Nedžad Đulović, Almir Šabić, Mirsad Mujkić i Edževit Gusinac su za sudjelovanje odnosno pomaganje u organiziranju prostitucije osuđeni na uvjetne kazne od 11 mjeseci zatvora, koje se neće izvršiti ako tri godine od pravomoćnosti izrečene presude ne počine neko drugo krivično djelo.

Suoptuženici koji su sudjelovali u organiziranju prostitucije, obavljali poslove konobara, osiguranja i održavanja i spomenutim ugostiteljskim objektima, također su oslobođeni optužbi za trgovinu ljudima i međunarodno vrbovanje osoba radi prostitucije.

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Pietro Spera, tokom dokaznog postupka potvrđeni su tužbeni navodi (inkriminacije) u dijelu koji se odnosi na organiziranje prostitucije, ali (zbog nedostatka dokaza) ne i oni koji se tiču trgovine ljudima i međunarodnog vrbovanja radi prostitucije, kao ni navodi u vezi s pranjem novca za što su se, uz ostalo, teretili prvooptuženi i drugoptužena.

Sud je, usto, konstatirao kako su svi okrivljeni činili jednu cjelinu (zločinačku organizaciju) u koju su se udružili radi sticanja nezakonite imovinske koristi.

Inkriminacije se odnose na period od 2002. godine do juna 2005. godine, a u spomenutim ugostiteljskim objektima zatečene su državljanke tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore, Rumunije, Ukrajine i Rusije.

Presudom je naloženo da se od optuženih oduzme imovinska korist stečena vršenjem krivičnih djela u iznosu od 276.640 KM.

Okrivljeni su dužni nadoknaditi i troškove krivičnog postupka u osuđujućem dijelu.

U izdržavanje izrečenih kazni uračunat će im se vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Oštećeni u ovom predmetu s imovinskopravnim zahtjevom upućeni su na parnicu.