Nota bene
68

Izraelsko ministarstvo: Predstavništvo RS-a u Izraelu ne postoji od 2013. godine

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ambasada Bosne i Hercegovine u Državi Izrael primila je danas notu Ministarstva inostranih poslova Države Izrael u kojoj se navodi da su u prethodnom periodu iscrpljeni svi diplomatski kanali kojima su pokušali da ukažu na činjenicu da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik Republike Srpske u toj zemlji.

"U dopisu se ističe da je Predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu zatvoreno 31. decembra 2013. godine, te da nije poslije toga ponovo otvarano. Navodi se da je Predstavništvo Republike Srpske, prema podacima zvaničnog registra kompanija koje posluju u Izraelu, preregistrovano u privatnu kompaniju (d.o.o.), čiji je rukovodilac Arie Livne, te da nisu registrovane prostorije u kojima se kompanija nalazi. Ministarstvo inostranih poslova Izraela nije ostvarilo nikakav kontakt, niti je sarađivalo na pitanjima organizacije ekonomskih, privrednih, kulturnih niti sportskih događaja, sa novoformiranom kompanijom, niti su izraelski mediji pratili bilo kakav događaj u njihovoj organizaciji u protekle dvije godine. Arie Livne je, kako se navodi u dopisu, zaobilazio zvanične institucije Izraela prilikom pokušaja da organizuje sastanke političkih lidera iz Republike Srpske i Izraela, te nije iskazao jasnu namjeru da na bilo koji način unaprijedi bilateralne odnose dvije zemlje. Osim toga, Arie Livne nije pozvan da prisustvuje niti jednom sastanku tokom posjeta zvaničnika Republike Srpske Izraelu, pa čak ni onda kada su vlasti iz Banjaluke tražile da se to učini. Dalje se navodi da slika o Livneu kao uticajnom izraelskom diplomati na Balkanu, koja je stvorena u pojedinim medijima u regionu, ne odgovara istini, te se jasno ističe da su svi stavovi Aria Livnea isključivo njegovi lični i da ni u kom slučaju ne predstavljaju stavove Države Izrael", stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Navode da se u dopisu također konstatuje da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Izraela dobri, te da postoji potreba da se isti prodube i poboljšaju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

"Ukazuje se na značaj nedavne posjete predsjedavajućeg Predsjedništva, kao i ministara inostranih poslova i bezbjednosti Bosne i Hercegovine Državi Izrael, koje su rezultat pune saradnje Ministarstva inostranih poslova Izraela sa Ministarstvom inostranih poslova Bosne i Hercegovine, kao i sa drugim institucijama iz Bosne i Hercegovine. Na kraju dopisa, Ministarstvo inostranih poslova Izraela navodi da će ambasador Izraela u Bosni i Hercegovini Boaz Rodkin učestvovati na zvaničnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, te će imati zvanične sastanke u Banjaluci. Ministarstvo inostranih poslova Izraela zahtijeva da Arie Livne ne učestvuje na sastancima ambasadora Rodkina sa predstavnicima institucija Republike Srpske, te se traži da se nadležne institucije i ministarstva obavijeste o pomenutom zahtjevu", saopćeno je.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa molbom Ministarstva inostranih poslova Izraela, o navodima iz ovog dopisa obavijestilo je Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Zlatana Klokića, ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.