{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Izrada fotografija - zanat koji izumire

16.8.2012. u 13:47
96
99
Izrada fotografija - zanat koji izumire
96
Ne sjećate se kada ste posljednji put izradili fotografije u fotografskoj radnji? Gostima snimke sa vjenčanja, godišnjica, okupljanja ili rođenja djece pokazujete na kompjuteru? Niste jedini. Nastave li se dosadašnji trendovi, u našoj zemlji uskoro će i malobrojne fotografske radnje koje postoje biti prinuđene da stave ključ u bravu.
Klasični film gubi bitku protiv kartica
Klasični film gubi bitku protiv kartica
U najboljem slučaju opstat će nekoliko najvećih, iako ni danas ova djelatnost nije isplativa, pesimistično poručuju iz fotoradnji u Sarajevu.

Razvojem digitalnih aparata, kompjutera, mobitela i interneta osjetno je pao promet u ovim radnjama, a poseban udar na njihovo poslovanje donijela je odluka da se pri izradi ličnih dokumenata fotografisanje vrši u nadležnim MUP-ovima.

Nekad unosan posao više se ne isplati

"Već godinama od oktobra do marta vlada potpuno mrtvilo. U toku ljeta bude nešto posla, ali je sve to ekonomski neopravdano", kaže za Klix.ba fotograf studija MH Hadžić, Mufid Hadžić. Njegova radnja s tradicijom od 65 godina jedna je od najpoznatijih u Sarajevu i ne pomišljaju na promjenu djelatnosti, ali ističe da se zbog slabog prometa malo ulaže u nove tehnologije.

Svijetlu tačku u njihovom poslovanju predstavljaju trenuci kada ljudima dosadi da pregledaju fotografije na kompjuteru ili im bude dosta gubljenja dragih uspomena zbog propadanja fotofilmova.

"Ponekad donesu 300, 500 pa i 1.000 fotografija na izradu", otkriva nam Hadžić. Povoljne cijene i popusti na veći broj fotografija ipak nisu dovoljni da privuku dovoljan broj mušterija kako bi se posao isplatio.

Ko danas izrađuje fotografije

S tim se slažu i iz foto Zooma. Zato se se pored izrade fotografija okrenuli prodaji baterija, albuma, okvirova, ukrasnih kugli... Kao i u drugim radnjama, i njima najčešće donose snimke s godišnjih odmora, vjenčanja, rođenja djece...

"Fotografije izrađuje ko je naučio i ko ima novca", kažu nam u Zoomu, ali dodaju da je takvih vrlo malo. Zato prognoziraju da će uskoro ostati tek tri ili četiri radnje i to one na udarnim lokacijama u gradu.

Foto Centar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Foto Centar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Mihret Halilović iz Foto Centar je utiska da nije problem u cijeni, već da su ljudi izgubili naviku da izrađuju fotografije.

"Problem nastane kad shvate da po deset godina nisu izradili nijedne fotografije, kad počnu da ih traže po kompjuteru ne znaju u kojem su im folderu, pa se desi da im pregori hard disk... To je polučilo rezultate", priča Halilović.

Fotografisanje u MUP-ovima dodatno ugrozilo posao

Međutim, bez fotografija za CIPS dokumente i oni su značajno oštećeni.

"U pitanju je smanjenje prometa i do 100 KM dnevno. Propali su mnogi manji fotografi, amateri, priučeni i drugi, koji su otvarali radnje u blizini mjesta gdje se vade dokumenti i od toga živjeli i prehranjivali svoje porodice", ističe Halilović.

On navodi primjer drugih zemalja koje nisu, kao naša, htjele da unište jednu djelatnost, pa se u Foto Centar za potrebe uposlenika ambasada i drugih stranih državljana izrađuju fotografije za dokumente po njihovim striktnim pravilima.

"Mi u našoj radnji fotografišemo za američke, holandske, hrvatske, njemačke i druge pasoše, ali ne i za naše", navodi Halilović. Kao i njegov kolega iz MH Hadžić, ističe kako je posebna tema stručnost i kvalitet fotografija na sadašnjim CIPS-ovim dokumentima i pitanje zašto je država napravila potez kojim im je uskratila glavni posao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: