Emir Mafke Vražalica za Klix.ba
1

"Mladenke na vjenčanju su najveće iskušenje za fotografa"

Piše: Adisa Pobrić
Emir Vražalica
(Foto: Emir Mafke Vražalica)
Fotograf Emir Mafke Vražalica za sebe kaže da je mala osoba s velikim ciljevima. Pobjednik je takmičenja "Moje susjedstvo", koje je organizovala Delegacija Evropske unije u BiH, kao i takmičenja StudID-a pod nazivom "Slučajni prolaznik", takmičenja "Moja slika Sarajeva" za februar 2012. i fotografskog takmičenja magazina Azra. Osvojio je treće mjesto na takmičenju "Mercedes and Me", radio za poznate institucije i kompanije te izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u našoj zemlji i regiji.

Fotografijom se počeo baviti na nagovor prijatelja i rodbine. Prvi fotoaparat kupio je od bajram-banke i vremenom je hobi postao njegovo životno opredjeljenje.

"To sam shvatio onog dana kad sam se probudio s fotoaparatom u rukama iako sam zaspao bez njega", kaže Vražalica za Klix.ba.

Od fotografije se može zaraditi

Prije 11 mjeseci je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, na odsjeku Geografija, smjer Turizam, a trenutno radi kao koordinator u Kancelariji za mlade u Priboju.

Uvjeren je da se od fotografije može dobro zaraditi.

"Uvijek postoje internetske stranice, portali, veliki broj novina i magazina kojima su potrebni fotografi, baš kao i turističkim agencijama i organizacijama, a tu su i web-stranice namijenjene upravo prodaji fotografija, pa razna takmičenja... lista nema kraja. Zavisi samo koliko fotograf želi da se potrudi", optimističan je Emir.

Na pitanje o najvećim iskušenjima s kojima se dosad susreo u poslu ističe mladenke koje od fotografija sa svog dugo planiranog vjenčanja očekuju savršenstvo.

"Stavite se malo u kožu fotografa. Na jednoj strani imate mladu koja je još u vrtiću na slobodnu temu crtala kako će izgledati njeno vjenčanje, kakva će joj biti vjenčanica, ko će da bude fotograf... OK, možda ne baš ovo posljednje, ali opet... Na drugoj strani imate fotografa na kojeg pada teško breme dobrih fotografija sa svadbe. E sada zamislite gnjev mlade ako baš ona fotografija na kojoj mladoženja stavlja prsten i ljubi mladu 'prvi put' ispadne loša! To je najveće fotografsko iskušenje", kroz smijeh kaže naš sagovornik.

Zna napraviti skoro 1.000 fotografija dnevno

Najljepše djevojke fotografisao je u Sarajevu, Banjoj Luci i Novom Sadu, a vječita inspiracija mu je prijateljica s fakulteta, čiju fotografiju drži na profilu na Facebooku.

Uživa u fotografisanju prizora sa svojih putovanja, drugih zemalja i ljudi. Kaže da to nije uvijek jednostavno, ali je najzahvalnije.

"Najviše volim zabilježiti emocije ljudi u prolazu, onda kada nisu ni svjesni da ih neko fotografiše. Tada ispadaju najbolje fotke", otkriva ovaj mladi zaljubljenik u fotografiju.

"Najbolje što čovjek može uraditi je da zasluži putovanje, odnosno da vrijedno radi i nakon naporne godine kaže: E sada idem u Pariz da se počastim što sam bio dobar cijele godine, jer sam se i ove godine razočarao u Djeda Mraza i irvase. Pogotovo onog sa crvenim nosom", priča Emir, koji se ne može odlučiti gdje mu je bilo najbolje. U Parizu je za jedan dan napravio 850 fotografija, u Pragu 750, a u Kairu 700.

Idealan radni dan bila mu je posljednja Nova godina u Pragu, gdje je radio kao fotograf jedne poznate turističke agencije.

Svoje snimke ponekad dorađuje u Photoshopu, ali samo da malo istakne boje.

"Često sam na svoju stranicu postavljao tutorijale s YouTubea kako i šta dorađujem, tako da to nije tajna", objašnjava Vražalica.

Ne ide nigdje bez igle, konca i jastuka na napuhivanje

Njegova torba uvijek ima toliko kilograma da ga od nje boli rame.

"Po prirodi sam perfekcionista pa tako i moja torba mora biti spremna za svaku priliku. Tu je, naravno, fotografska oprema, punjač za digitalni aparat i telefon, lična karta i vizit karte, kao i onaj zanimljivi dio - igla i konac, olovka, hanzaplast i zavoj, pištaljka i meni najdraže jastuče na napuhivanje. Ostalo po potrebi", kaže Emir.

U želji da promijeni stvari u svom rodnom gradu Priboju preuzeo je funkciju u tamošnjoj Kancelariji za mlade.

"Dao sam sebi jednu godinu testnog perioda. Smatram da svako to treba uraditi u svom životu. Ipak, treba dati šansu i svom rodnom gradu. Ako ne uspijem, uzet ću globus, zatvoriti oči i ubosti prstom", planira Emir.